Architektura, která povýší požitek z jídla a kávy. Studio archicraft vytváří projekty pro lidi

Redakce, 23.2.2023

BASICS COFFEE 2022

Investor oceňoval profesionální projektové dokumentace jiného našeho projektu, která se mu náhodou dostala do rukou. Zároveň se mu líbil náš přístup, s jakým přemýšlíme o materiálech a že nabízíme kompletní řešení interiéru, včetně grafiky. Tak nám svěřil celý koncept Basics Coffee , vysvětluje architekt Jan Cieśla. Studio archicraft oslovilo grafičku a ilustrátorku Annou Belousovou z Byallmeans, která vymyslela název i grafiku projektu. Hlavní ideou konceptu bylo postihnout výrobu kávy v její podstatě, proto“back to basics". Jen čistý design a materiály v ryzí formě, bez vrstvení, bez okras.

V interiéru byl záměr studia pracovat s keramikou, pěnobetonem, kvalitním osvětlením, čistými tvary nábytku a gastronomických prvků. Důležitou myšlenkou bylo i propojení se světem umění, škrábaná stěna, umělecká grafika a v interiéru artefakty z keramických dílen. Na baru byla představa klienta pořádat přednášky pro kávové geeky. V létě 2021 byl představen koncept projektu. V současné době v Praze fungují pobočky tři - na Bořislavce a dvě v Palladiu.


GLOBUS Štěrboholy 2023

Odchodem prodejny Albert se v patře obchodního centra Štěrboholy uvolnil prostor, který se hodil pro rozšíření stávající jídelny s kavárnou, spadající pod společnost Globus. Se zásadní změnou dispozice, přidáním nástupu přes eskalátor a úpravou celé obchodní pasáže se pojila příležitost připravit výrazné průčelí a novou tvář restaurace. Koncept projektu se vyvíjel již od roku 2020. „Stávající nevyhovující restaurace se tedy vybourala na shell & core a do prostoru jsme navrhli nový jídelní interiér.

Hendikepem původního prostoru byl disproporční osmi metrový strop a nediferencovaná obrovská plocha, která nepřála lidskému měřítku. To jsme změnili tím, že jsme do prostoru vsadili funkční boxy,“ vysvětluje Miroslav Krátký.

 

Zásahem architektů tak mizí pocit továrenské jídelny a současné prostory přibližuje k moderním restauracím. „ Našim přání bylo přestavět původní, již nevyhovující prostor do zcela nové moderní podoby. To se podařilo a v gastro sekci Globus Štěrboholy se nyní cítí příjemně všechny generace i profese - od maminek s dětmi, přes dělníky až po ty, co pracují v kancelářích. Řešení tak přivádí nové zákazníky. Ze Štěrbohol se stala vlajková realizace našich nových restaurací Globus ,“ p opisuje nové prostory pan Štěch, vedoucím výroby a prodeje v restauracích Globus .

UGO Salaterie

Také návrh dosud největší salaterie UGO na Václavském náměstí se stal interiérem nové generace tohoto řetězce, který je známý svým přístupem k udržitelnosti, životnímu stylu a hravostí. „Podle zadání jsme měli vystihnout evoluci designu, vepsat principy firmy do interiéru a současně zajistit naprostý komfort pro zákazníky. Za středobod dispozice jsme tedy nakonec zvolili živý strom UGO,“ vysvětluje Jan Cieśla. „ Zároveň jsme se shodli, že původní "dětské" ilustrace z interiéru vypustíme. Samotný grafický příběh UGO o zdravé výživě a ekologickém zemědělství si pak klient řešil sám ,“ doplňuje Cieśla.

 

V původním interiéru UGO pracovalo s hrubým dřevem, kde nebyl kladen důraz na kvalitu nábytku i sladění interiéru. „Dřevo jsme zjemnili, vyhladili, použili přírodní lazury, které mu vnesli eleganci a v interiéru je tak pocit větší kvality,“ dodává na závěr Jan Cieśla.





Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tipy a triky