V září startuje příjem žádostí nového dotačního programu Oprav dům po babičce. Ten se zaměřuje na komplexní zateplení rodinných a rekreačních objektů.

 Zdroj:TZ URSA

Letos na podzim startuje nový dotační program Nové zelené úsporám - Oprav dům po babičce. Ten nabízí zálohovou dotaci (až 1 milion korun) na komplexní zateplení rodinných a rekreačních objektů. Renovaci bude možné rozšířit i o další opatření (např. výměna zdrojů tepla, fotovoltaika, využití dešťové vody, zelená střecha, aj). Součástí jsou mimo jiné i další bonusy, které pomohou rodinám ke kvalitnímu a energeticky úspornému bydlení.

Hlavním cílem programu je především motivovat k rekonstrukci starších domů. Podle dat MŽP a Státního fondu životního prostředí je v současné době každý šestý dům v České republice neobydlený, přesto se ale zastavují další plochy úrodné půdy novostavbami. A proto program Oprav dům po babičce nabízí zálohovou dotací na komplexní zateplení, čímž chce dosáhnout zvýšení počtu zabydlených starších staveb, snížení míry zastavěné úrodné půdy novými stavbami a úsporu energie na vytápění. Zároveň tím pomůže lidem, kteří v současné době žijí v energeticky neúsporných domech, zpřístupnit kvalitní a energeticky úsporné bydlení. Důležitou podmínkou, kterou musí každý žadatel splnit, aby dotace získal, je být ekonomicky aktivní a vlastnit dům či rekreační objekt využívaný k trvalému bydlení (po dobu 10 let od doložení realizace).

Záloha a příslib dalších bonusů

Nový dotační program s sebou přináší i značnou řadu výhod. Kromě zálohové dotace, kterou žadatelé získají před zahájením rekonstrukce, mohou dále čerpat např. výhodný úvěr od stavebních spořitelen, rodinný bonus 50 000 na každé nezletilé dítě, bonus 10 % z celkové výše dotace pro strukturálně postižené kraje a obce podporované státem a kombinační bonus 10 000 za každou kombinaci opatření (např. komplexní zateplení a fotovoltaika). „Díky zálohové dotaci předem až 1 milion korun a možnosti získat výhodný úvěr od stavebních spořitelen s úrokem 3 až 4 % by měl program umožnit renovovat či znovu vystavět úsporný dům namísto starého širokému spektru obyvatel. Díky úspoře za vytápění (zateplením domu) a úspoře za energie (např. instalací fotovoltaiky) výrazně poklesnou měsíční výdaje na bydlení a tím pádem zbydou prostředky na splátky úvěru,“ vysvětluje výhody dotačního programu Tereza Vojancová, architektka ze společnosti URSA.

Komplexní zateplení s produkty URSA

Dotace na komplexní zateplení se vztahuje na obvodové stěny, střechy, stropy a podlahy stávajících rodinných domů. Využít na to můžete celou řadu produktů od značky URSA. „Naše společnost nabízí širokou škálu kvalitních produktů. V první řadě bych ráda zmínila minerální izolace z produktové řady URSA GLASSWOOL, které je možné využít k izolaci šikmých střech, příček, obvodových konstrukcí fasád a podlah,“ říká Vojancová. Minerální izolace URSA GLASSWOOL zajišťuje příjemné vnitřní prostředí díky vynikajícím tepelně izolačním vlastnostem. Poskytuje také vynikající zvukovou izolaci, a navíc je nehořlavá, hodí se tak i do dřevostaveb. „Dalším materiálem, který nabízíme, je URSA XPS. Tato tepelná izolace z extrudovaného polystyrenu disponuje vysokou pevností tlaku, má vynikající tepelně izolační vlastnosti a nízkou nasákavost. Její použití doporučujeme na izolace podlah, obrácených plochých střech, perimetru, soklů, tepelných mostů a suterénních stěn,“ doplňuje Tereza Vojancová.

Minerální izolace URSA Pure Floc zajišťuje vynikající tepelnou, zvukovou a protipožární ochranu v jednom. Je dokonale paropropustná a rozměrově stabilní. Foukaná minerální vlna je bez formaldehydu, pojiv, zpomalovačů hoření, je odolná proti plísním a nehnije ani se nerozkládá, a to vše bez umělých přísad. S jediným produktem lze izolovat téměř všechny oblasti použití v nových i starých budovách nehořlavým způsobem,“ doporučuje architektka. V neposlední řadě můžete zateplit s minerální izolací nové generace URSA PUREONE, která se hodí do šikmých střech, lehkých příček, obvodových stěn, fasád, trámových stropů i dřevostaveb. „Minerální izolace URSA PUREONE tvoří až ze 75 % skleněné střepy, které pochází z recyklovaného skla, více než 20 % pak písek. Při jejím použití navíc vaše bydlení získá skvělé akustické, tepelněizolační a protipožární výsledky, navíc je hypoalergenní bez obsahu zbytkových formaldehydů. Hodí se tak i do prostředí s vyššími hygienickými nároky, například do dětských pokojů,“ uzavírá Vojancová.

Zájemci o dotaci z programu „Oprav dům po babičce“ se mohou už dnes obracet se svými dotazy na krajská pracoviště Státního fondu životního prostředí ČR, případně využít kontaktní formulář na www.novazelenausporam.cz. Příjem žádostí se oficiálně spustí v září 2023 a zvýhodněný úvěr od stavební spořitelny bude pro žadatele k dispozici od ledna 2024.

O společnosti URSA

Společnost URSA CZ s.r.o. úspěšně působí na českém stavebním trhu skoro 30 let a je jedním z předních dodavatelů tepelných, akustických a protipožárních izolací. Produktové skupiny URSA nabízejí širokou škálu konstrukčních řešení v pozemním stavitelství, čímž URSA naplňuje strategii být v čele udržitelného rozvoje a ochrany životního prostředí prostřednictvím snižování energetické náročnosti budov. Společnost URSA je členem respektovaných zájmových sdružení, např. Asociace výrobců minerálních izolací a Asociace dodavatelů montovaných staveb, které se mj. soustředí na kvalitu a osvětu v oblasti zateplování budov.


Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tiskové zprávy