Jak vyzdobit hrob na Dušičky? Máme pro vás tip

Věnec na hrobě

Rok se sešel s rokem a opět nastává čas, kdy uctíme Památku zesnulých. Hřbitovy po celé zemi nás přivítají se vší vznešeností a poskytnou příležitost zavzpomínat na naše milé. Hledáte tip, jak se na Dušičky připravit a vyzdobit hrob svých blízkých? Vyrobte dušičkový věnec z ozdob, které nasbíráte během odpolední procházky. Jeho výroba je snadná a může vám zpříjemnit podzimní večer.


Základem krásného věnce je nasbírat různé dekorace, za pomoci drátku důkladně obmotat korpus zelenými větvičkami a následně vše dozdobit a naaranžovat. Jak ale docílit výsledků podobných těm, které vídáme za výlohami květinářství? Nechte se inspirovat následujícími tipy.

 

Zvolte těžší korpus

Jak vybrat korpus do základu věnce? V květinářství anebo hobbymarketech můžete najít korpusy polystyrenové, proutěné nebo slaměné. S polystyrenovými se snadno pracuje, ale obecně platí, že věnce z nich jsou lehké a vítr s nimi může snadno pohnout. Na hřbitov tedy spíše doporučuji korpus slaměný nebo proutěný, který je těžší a zároveň ho není potřeba dokonale obmotávat – když bude kousek vidět, nebude to na škodu.  

 

*Tip: Pokud máte doma polystyrenový korpus a chcete ho použít, můžete na něj zespodu připevnit drátkem nebo lepicí pistolí přísavku. Budete mít jistotu, že věnec se ani nehne.

 

Velikost korpusu vyberte podle vzhledu, kterého chcete dosáhnout

Toužíte po bohatém a zdobeném věnci? Vyberte korpus s větším průměrem. Mějte ale na mysli, jak velké je místo, kam ho chcete umístit. Opticky musí do prostředí zapadat. Pokud jste příznivci spíše minimalističtějších dekorací, pořídit si můžete korpus, jehož stěny budou tenčí. Výsledná podoba bude vzdušnější a jednodušší. Snadno si takový základ pro věnec můžete vyrobit i sami smotáním proutí do kruhu.  

 

Obmotávejte jedním druhem rostlin, nebo hned do základu zakomponujte ozdoby

Přemýšlíte, čím si věnec obmotáte? Krásně vypadá, když použijete samotné větvičky z túje a až následně dozdobíte nejrůznějšími větvičkami a podzimními plody. V takovém případě můžete ozdoby snadno naaranžovat i jen na jednu stranu a zbytek nechat bez dalších přízdob. Druhou možností je už do samotného obmotávání zakomponovat větvičky z více druhů rostlin spolu s jeřabinami nebo šípky. Věnec pak už nebudete muset dále zdobit. Pozor si ale dejte, aby se vám ozdoby hezky střídaly, a to i na místě, kde se bude konec obmotávání spojovat se začátkem.  

 


Při obmotávání přikládejte větvičky pod úhlem 45°

Během samotného obmotávání korpusu přikládejte větvičky pod úhlem 45° a takto je připevněte drátkem. Na vnitřní stranu věnce použijte větvičky kratší, na vnější stranu delší. Pamatujte, že lehce rozčepýřený vzhled vypadá hezky a to, co bude vyčnívat až příliš, jednoduše ustřihnete.  

 

Použijte různé druhy zelené

Na ozdobení věnce použijte různé druhy zelených rostlin. Odstíny zelené se vzájemně krásně doplní. Přidejte klidně i listy mahonu, které jsou na hřbitovní dekorace typické. Jeho tmavé listy budou ladit s jehličím i světlými tújemi. Pro zavedení takových větviček do věnce bude stačit, když jejich spodní část stonku očistíte od lístků či jehličí a zastrkáte pod drátek, kterým jste upevňovali základ.  

 

Při konečném zdobení pamatujte, že méně je někdy více

Všechny ostatní dekorace jako jeřabiny, šípky, barevné listy, physalis, kaštany nebo šišky si nejdříve na věnec jen položte a až následně finálně připevněte pomocí drátků a lepicí pistole. Snadno by se mohlo stát, že ozdob by na věnci bylo příliš, a nakonec by jednotlivé části k sobě neladily.  

 

*Tip: Během zdobení si představte, kde věnec bude položený a pod jakým úhlem se na něj budete dívat. Podle toho zvolte pozici, ve které jednotlivé komponenty připevníte.

 

Pro inspiraci a představu, jak taková výroba vypadá, můžete shlédnout následující video:  

Tereza Stolářová

Tereza je studentkou zdravotnických věd. Svůj volný čas ráda věnuje květinám či práci na zahradě. Už od dětství také nachází zálibu ve tvoření a ručních pracích. V domácnosti se zajímá o udržitelnost a používání přírodních prostředků.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tipy a triky