Adventní věnec - vybrat či vyrobit? Tipy, jak na ten pravý

adventní věnec

S příchodem adventu se domácnosti začínají zdobit nejrůznějšími vánočními dekoracemi a světýlky. Vše se pomalu chystá na Vánoce a celou touto dobou nás provází adventní věnce, na kterých každou neděli zapalujeme svíčky. A jak se na tento předvánoční čas lépe připravit, než výběrem nebo výrobou samotného adventního věnce?


Adventní věnec v předvánočním čase snadno seženete v každém květinářství, supermarketu, i při procházce na vánočních trzích. Koupit už hotový věnec se může zdát možná lákavé, ale ne vždy to je ta nejlepší možnost. Zvažte, co pro vás adventní věnec znamená, jaký styl a barevná kombinace bude ladit se zbytkem výzdoby a zpříjemněte si jeden z dlouhých večerů jeho výrobou. Naladí vás na vánoční atmosféru, bude vás charakterizovat, hodit se k ostatním dekoracím, a nakonec z něj budete mít větší radost než z toho kupovaného.


Alternativní, nebo klasický?

Než půjdete do obchodu pro korpus na věnec, nejdříve zvažte, jaký věnec vůbec chcete. Svíčky na kruhovém základu jsou klasika, ale pokud hledáte něco trochu jiného, existuje i spousta dalších alternativ. V obchodech i od samotných řemeslníků můžete sehnat krásné ručně dělané kované svícny již přichystané na 4 adventní svíčky. Snadno je pak dozdobíte větvičkami i ozdobami podle vkusu. Další možností je koupě stojánků na jednu svíčku. 4 stojánky se svíčkami naaranžujete na vámi vybraný tác, podnos nebo dřevěné kolečko a opět dozdobíte. Jinou variantu může představovat i adventní věnec z perníku. Pokud rádi pečete a zdobíte perníčky, bude to pro vás hračka, ale máte-li z výroby takového adventního perníku respekt, určitě nebude problém si ho objednat u šikovných cukrářek.


Věnec slaďte s celou výzdobou domova

Už víte, do jakých barev a stylu budete letos doma ladit Vánoce? Držíte se raději svých oblíbených kombinací, nebo se inspirujete světovými trendy? Ať už preferujete cokoliv, nezapomeňte se toho držet napříč celou výzdobou. Když budete vybírat dekorace na věnec, dívejte se na ně více zeširoka a promýšlejte, zda se každá jedna ozdoba bude hodit k těm ostatním. Možná tak nejen předejdete kýčovému výsledku, ale ušetříte i peníze za ozdoby, které jste koupili jen proto, že se vám líbily, ale nakonec je vůbec nevyužijete.


Jaké zvolit svíčky?

V obchodech seženete adventní svíčky v nejrůznějších variantách. Od malých po velké, široké či úzké a stejně tak i ve spoustě barevných provedeních. Jejich výběr ale doporučuji provést až ve chvíli, kdy máte koupený korpus na věnec nebo svícen. Je potřeba, aby velikost svíček byla přímo úměrná k velikosti věnce, jinak konečný výsledek nebude působit ladným dojmem. Opět tak předejdete i problému s koupí nevhodných svíček a nutnosti jít do obchodu pro nové.

Při výběru vhodných svíček pamatujte i na materiál, ze kterého jsou vyrobeny. Nejběžnější a nejdostupnější jsou svíčky parafínové, které ovšem nejsou nejzdravější variantou. Parafín se získává z ropy a při jeho pálení se uvolňují látky zdraví škodlivé. Lepší je poohlédnout se po svíčkách z přírodních vosků s bavlněným nebo dřevěným knotem, ovoněných esenciálními oleji. Vyrábí se například ze sójového či kokosového vosku. Budou sice trochu dražší, ale zato budete mít jistotu, že je můžete pálit s čistým svědomím.



 

Adventní věnec podle křesťanských tradic

Pokud pro vás adventní věnec není jen jednou z vánočních tradic, ale vidíte v něm hlubší význam, možná ho podle toho budete chtít i vyrobit. Víte ale, které náležitosti mu nesmí chybět a co znamenají?

Věnec odkazuje na příchod Ježíše Krista a také nám připomíná hodnoty, kterých bychom se měli nejen v této době držet. První svíčka představuje naději, druhá mír, třetí přátelství a čtvrtá lásku. Tyto svíčky by měly mít červenou barvu, druhou variantou jsou tři svíčky fialové a jedna růžová. Přidat se může i do středu věnce pátá svíčka bílé barvy, která symbolizuje samotného Krista a zapaluje se na Štědrý den. Základ takového klasického věnce je kruhový, obmotaný zelenými větvičkami.


Máte už návrh, jaký věnec vyrobíte? Podívejte se na náš předchozí článek, kde jsou popsány tipy na výrobu věnce a jak docílit výsledku podle vašich představ.


Nakonec pamatujte, že ať si věnec koupíte, nebo vyrobíte, hlavní je, aby se vám líbil a dělal radost.

Tereza Stolářová

Tereza je studentkou zdravotnických věd. Svůj volný čas ráda věnuje květinám či práci na zahradě. Už od dětství také nachází zálibu ve tvoření a ručních pracích. V domácnosti se zajímá o udržitelnost a používání přírodních prostředků.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tipy a triky