Ceny ropy šplhají vzhůru - Geopolitická napětí pumpují nervozitu na trhy

Údaje o inflaci v USA

Ve středu budou ve Spojených státech zveřejněny údaje o vývoji spotřebitelských cen za měsíc březen. Ekonomové předpokládají, že jádrová inflace, která nezahrnuje ceny potravin a pohonných hmot, meziročně zpomalí na 3,7 % z úrovně 3,8 %, zaznamenané v předchozím měsíci. Očekává se, že čtvrteční údaje o cenách výrobců ukáží na mírnější růst. Tyto údaje o inflaci přicházejí po pátečním zveřejnění, které ukázalo, že americká ekonomika v minulém měsíci vytvořila podstatně více pracovních míst, než se očekávalo, zatímco mzdy rostly stabilním tempem. To naznačuje, že tempo inflace může být pomalé až střední. Kombinace silných údajů o zaměstnanosti a pomalého růstu inflace v posledních měsících vedla k výzvám vrcholných představitelů Federálního rezervního systému, včetně předsedy Jeroma Powella, k "trpělivosti" při rozhodování o snížení úrokových sazeb.

Zápis z jednání Fedu

Ve středu Federální rezervní systém (Fed) zveřejní zápis ze svého březnového zasedání, během kterého představitelé nadále předpokládali tři snížení úrokových sazeb v průběhu tohoto roku, avšak s menším přesvědčením než v prognóze z konce minulého roku. Po pátečních údajích o zaměstnanosti nyní finanční trhy očekávají dvě snížení sazeb v letošním roce, zatímco dříve počítaly s třemi. Ve čtvrtek budou mít pozorovatelé trhu příležitost vyslechnout prezidenta Newyorského Fedu Johna Williamse. V pátek guvernérka Fedu Michelle Bowmanová zmírnila naléhavost snížení sazeb a varovala, že pokud dojde k zastavení pokroku v boji proti inflaci, mohlo by to centrální banku dokonce přimět k dalšímu zvýšení úrokových sazeb.

Ceny ropy

Ceny ropy zaznamenaly minulý týden svůj druhý týdenní růst, což bylo podpořeno geopolitickým napětím na Blízkém východě, obavami z omezení nabídky a očekáváním růstu poptávky. V pátek se ropa dostala na své nejvyšší úrovně od října, přičemž futures na americkou ropu vzrostly o 32 centů na 86,91 dolaru za barel a ropa Brent se usadila o 52 centů výše na 91,17 dolaru za barel. Geopolitické napětí by mohlo ceny ropy nadále podporovat, jelikož trhy bedlivě sledují jakékoli známky přímého konfliktu mezi Íránem, třetím největším producentem v OPEC, a Izraelem, což by mohlo dodávky dále omezit. Pokud Írán zaútočí přímo na Izrael, což se ještě nikdy nestalo, představovalo by to další geopolitické riziko, které hrozí, že se projeví.

Zasedání ECB

Evropská centrální banka (ECB) se sejde ve čtvrtek a všeobecně se předpokládá, že ponechá úrokové sazby beze změny před zahájením cyklu snižování sazeb v červnu. Trhy přikládají téměř jistotu snížení sazeb o 25 bazických bodů v červnu, a proto budou komentáře prezidentky ECB Christine Lagardeové pečlivě sledovány, aby se zjistilo, zda naznačí souhlas s tímto krokem. Několik členů rady guvernérů již výslovně uvedlo červen jako termín pro první snížení sazeb, a nedávné údaje o nečekaném poklesu míry inflace v eurozóně v březnu na 2,4 % posílily očekávání, že k snížení dojde. Vedle ECB se ve středu sejdou také centrální bankéři v Kanadě a na Novém Zélandu, zatímco v pátek zasedají centrální banky v Singapuru a Jižní Koreji, kde se neočekávají žádné změny sazeb.

Ing. Libor Stoklásek, MBA
Algoimperial


AlgoImperial

Algoimperial Fund je plně automatizovaný fond obchodující na mezibankovním trhu měn. Jedná se o fond kvalifikovaných investorů, jehož hlavní činností je správa klientského majetku pomocí automatických obchodních strategií. Systémy využívají volatility investičních aktiv a uzavírají obchody v desítkách sekund, přičemž Algoimperial velmi důsledně klade důraz na stabilitu, striktní risk management a maximalizaci profitu s nízkou nákladovostí.

Více informací na: www.algoimperial.com



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Reality