České stavebnictví se v únoru nadechlo k mírnému růstu, bytová výstavba se ale opět propadla

EKOSPOL, 8.4.2024

České stavebnictví v únoru po předchozím dlouhém propadu nepatrně vzrostlo. Stavební produkce podle aktuálních dat Českého statistického úřadu (ČSÚ) v únoru meziročně vzrostla o 3,6 procenta. Zásadní vliv mělo příznivé počasí ve druhém měsíci letošního roku a také nízká srovnávací základna. Sektor táhlo inženýrské stavitelství, naopak pozemní stavitelství se dále propadá. Hodnota povolených staveb meziročně klesla o 15 procent na 35 miliard korun. Za celý loňský rok stavebnictví v Česku kleslo meziročně o 2,6 procenta, když počet vydaných stavebních povolení byl nejnižší od roku 2015. Naopak v EU loni stavební produkce podle Eurostatu rostla o 2,4 procenta.

Na rozdíl od ledna, kdy stavebnictví táhla hlavně bytová výstavba, v únoru došlo k jejím výraznému útlumu. Během druhého měsíce letošního roku se po celém Česku začalo stavět 1861 nových bytů, což představuje meziroční propad o 47,2 procenta. Oproti lednu je jen takřka polovina. Bytovou výstavbu v Česku po dlouhé době táhne hlavní město, kde se v únoru v rámci zcela nové výstavby začalo stavět 206 bytů. Od začátku roku jich tak ČSÚ eviduje celkem 1137. Druhé místo stále drží překvapivě Jihočeský kraj s 546 zahájenými byty na třetím místě s mírným odstupem následovaný Plzeňským krajem (521 zahájených nových bytů). Před pět set nových bytů se letos začalo stavět také v Jihomoravském kraji (516 zahájených nových bytů). Nejméně práce mají stavební firmy v Karlovarském kraji, kde se letos začalo stavět jen 25 nových bytů.

Od poloviny roku má být účinný nový stavební zákon a nikdo stále neví, jak přesně se budou nové stavby poté povolovat. Prováděcí předpisy jsme stále neviděli a ani pracovníci stavebních úřadů podle našich informací příliš netuší, jak bude povolovací proces v druhé polovině roku vypadat. Když k tomu přidáme chybějící systém digitalizace včetně důležitého Portálu stavebníka, přes který budou investoři své stavební záměry úřadům posílat, není vyloučeno, že se blíží velký chaos. Obávám se, že by se povolování nových staveb mohlo po 1. červenci dokonce zcela zastavit. Jak dlouho bude tento stav trvat a zda se podaří zpoždění dohnat, nelze odhadnout. Nicméně lze už nyní říct, že české stavebnictví čekají i v příštích měsících těžké časy.

 

RNDr. Evžen Korec, CSc.
Generální ředitel a předseda představenstva
EKOSPOL a. s.

EKOSPOL

EKOSPOL a.s. je dlouhodobým lídrem bytové výstavby v České republice. Během 30 let na trhu EKOSPOL úspěšně dokončil 57 velkých developerských projektů pro více než 10 000 spokojených zákazníků. EKOSPOL staví a prodává byty s optimálním poměrem ceny a kvality. Společnost EKOSPOL je podle mezinárodního časopisu Construction & Investment Journal řazena mezi 50 největších developerů střední a východní Evropy.

EKOSPOL sponzoruje ZOO Tábor. Ohrožené druhy zvířat tak podpoří každý, kdo si u EKOSPOLU koupí byt. Navíc získá celoroční rodinnou vstupenku do ZOO Tábor.

Více informaci na: www.ekospol.cz



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Reality