Příprava na důchod: psychická výzva, kterou Češi často ignorují

Redakce, 10.4.2024
příprava na důchod ilustrační

Přechod do důchodu je velkou životní změnou, která vyžaduje dobrou přípravu a plán. Je to období, kdy se hodně mění jak naše tělesné, tak i psychické zdraví. Je důležité se psychicky připravit na to, že s odchodem ze zaměstnání může rázem ubýt množství každodenních aktivit i kontaktů s lidmi. Méně povinností a jiný životní styl může být demotivující a může se člověk cítit osaměle a zbytečně.

Jak se dobře připravit na důchod? První krok je připustit si, že důchod se blíží. Je důležité si uvědomit, že i pokud jste byli ve své práci velmi úspěšní, postupně přijde čas, kdy vaši roli převezme mladší generace, která může mít o práci jiné představy. Můžete se stát mentory svých nástupců, předávat jim cenné zkušenosti, ale rozhodovací pravomoci musíte nechat na nich. Jde o výměnu rolí, nikoliv o dehonestaci stáří. Jakmile si toto přiznáte, začněte si hledat nové zájmy a koníčky. Mnoho lidí zjistí, že má spoustu aktivit, které si vždy chtěli dopřát, ale nikdy na ně neměli čas, jako je třeba uspořádání starých fotografií, práce na zahradě, modelářství, cestování nebo čtení knih.

„Stárnutí populace je celospolečenský problém, délka dožití se sice dlouhodobě prodlužuje, ale život ve zdraví v ČR je pouze kolem 62 let. V našem Středisku pro pečující se však setkáváme s klienty, kteří odcházejí do důchodu, aby se stali pečujícími o své rodiče. Péči věnují hodně času, upozaďují své koníčky a přátele. Nemají čas na nic jiného a nevěnují pozornost svému zdraví. Stává se, že po skončení pečování jsou oni sami našimi klienty, o které pečujeme,“ říká Jitka Zachariášová, ředitelka organizace A DOMA, z. s., která se věnuje pomoci pečujícím osobám.

Pomoci může i rodina

Hlavním problémem pro někoho, kdo odešel do důchodu, může být pocit, že už není užitečný. Je důležité, aby si celá rodina uvědomila, jaké to pro nového důchodce může být těžké období, a pomohla mu najít smysluplné aktivity. Můžou navrhnout způsoby, jak by rodiče mohli být nápomocní v rodině, nebo doporučit koníčky, na které dříve neměli čas. Noví důchodci by se také měli zapojit do společenského života, třeba ve vedení klubu seniorů, pomáhat v knihovně, psát pro místní noviny nebo se zapojit do komunitních projektů. Klíčem je mít seznam aktivit, jimž se můžou věnovat, aby se ráno probouzeli s myšlenkou, že mají před sebou zajímavý den plný úkolů, místo pocitu nudného dne bez cíle.

Zaměstnávejte mozek!

„I v důchodovém věku bychom měli stále zaměstnávat svoji mysl. Těšit se na to, že budeme moci přijímat nové informace, naučíme se pracovat s novými technologiemi, které kolem nás při pracovním nasazení jen tak proplouvaly. Postoje jako ,pro mne už to není‘, ,nestojí mi za to se s těmi novotami seznamovat‘ vedou automaticky k odsunu člověka na kraj společnosti. Ano, pronikání do tajů nových aplikací, neustálé obnovování hesel a další záludnosti jsou někdy otravné, nicméně nutné právě k udržení se takzvaně in. Pochvala od vnoučete ,no babi, ty jsi dobrá‘ nebo ,dědo, ty jsi to zvládl sám?‘ určitě bude sladkou odměnou a motivací, jak se nenechat odradit a poprat se s dalšími překážkami moderní doby,“ říká prof. MUDr. Hana Matějovská Kubešová, CSc., předsedkyně Institutu sociálně zdravotních strategií.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tipy a triky