Prodeje nových bytů letos v Praze výrazně rostou, stoupá i cena nabízených bytů

EKOSPOL, 16.4.2024

Prodeje nových bytů v Praze v letošním roce výrazně rostou, developeři za první čtvrtletí prodali celkem 1520 nových bytů. To je ve srovnání se stejným obdobím loňského roku takřka trojnásobek (růst o 181,5 procenta). První čtvrtletí loňského roku však bylo z pohledu prodejů nejhorší v historii monitoringu trhu, tedy za poslední dvě desetiletí. Růst letos opět začala i cena nabízených bytů. Vyplývá to z podrobných analýz společnosti Ekospol, která trh s novými byty v Praze monitoruje a prodejní data zveřejňuje nejdéle ze všech subjektů na trhu.

Prodeje nových bytů v Praze na začátku roku výrazně oživily. Růst na trojnásobek způsobila hlavně historicky nízká srovnávací základna z loňského roku, nicméně se promítly také první pozitivní signály. Hypotéky začaly konečně zlevňovat poté, co centrální bankéři zahájili snižování základních úrokových sazeb. Právě hypotéky jsou pro realitní trh klíčové, až polovina lidí dlouhodobě financuje nový byt v Praze prostřednictvím hypotečního úvěru. Se zdražením a zhoršením dostupnosti hypoték v poslední době tento podíl výrazně klesl ve prospěch kupujících s vlastními zdroji, letos ale klientů s hypotékou opět přibývá. Dalším podstatným faktem stimulujícím růst prodejů je návrat cenově dostupnějších bytů na pražský trh. Zahájili jsme ho už loni projektem Výhledy Barrandov II a pokračovali v tom letos projektem Ekocity Hostivař, kde jsme při zahájení prodeje nabídli cenu za metr čtvereční nového bytu o několik desítek tišíc korun nižší než byl celopražský průměr. I díky tomu jsme z první etapy měli v době zahájení její stavby prodáno více než 80 procent bytů,“ komentuje prodejní statistiky generální ředitel a předseda představenstva developerské společnosti Ekospol Evžen Korec.

Během celého roku 2023 prodali developeři v Praze celkem 3650 nových bytů, což představovalo meziroční nárůst o 52 procent. Přesto šlo o druhý nejhorší rok v historii monitoringu trhu. Drahé a nedostupné hypotéky a nejistá ekonomická situace zasáhly pražský rezidenční trh hlavně v roce 2022. Za celý rok 2022 developeři v Praze prodali jen 2400 nových bytů, což bylo nejméně za posledních 20 let. Pro srovnání: Bylo to takřka stejně, jako se prodalo v dosud nejsilnějším druhém čtvrtletí roku 2021. Meziročně se prodeje v hlavním městě předloni propadly o 63 procent.

Ceny nových bytů opět mírně rostou

Ceny nových bytů se po předchozí stagnaci na konci loňského roku letos vrátily k mírnému růstu. Metr čtvereční nového bytu nabízeného v cenících developerů nyní vyjde na 149 670 korun. To je ve srovnání s koncem loňského roku o 1770 korun více (+1,2 procenta). Ve srovnání s prvním čtvrtletím loňského roku zaplatí kupující za metr čtvereční o 1720 korun více (+ 1,3 procenta).

Počet dostupných bytů se příliš nemění

Kupujícím nahrává také poměrně dobrý výběr. V cenících developerů je více bytů, než kolik se jich prodá. Nabídka tak stále převyšuje poptávku. Zájemci si aktuálně mohou vybírat ze 4560 dostupných bytů, což je jen o 190 bytů méně než na konci minulého roku.

„Očekávám, že letošní rok bude ve znamení zlepšování dostupnosti vlastního bydlení. Hypotéky budou dále zlevňovat s tím, jak bude klesat základní úroková sazba. To bude posilovat poptávku po vlastním bydlení, na které letos dosáhne více zájemců. Někdo toho využije ke zvýšení prodejní ceny, přesto si myslím, že prim budou hrát cenově dostupné byty. Stavební firmy už dokáží nabídnout u velkých zakázek se stovkami bytů velmi atraktivní podmínky, což se projeví i do ceny pro kupujícího. Prodeje tak v následujících měsících budou táhnout hlavně byty s nejnižší cenovkou,“ soudí Korec z Ekospolu.

EKOSPOL

EKOSPOL a.s. je dlouhodobým lídrem bytové výstavby v České republice. Během 30 let na trhu EKOSPOL úspěšně dokončil 57 velkých developerských projektů pro více než 10 000 spokojených zákazníků. EKOSPOL staví a prodává byty s optimálním poměrem ceny a kvality. Společnost EKOSPOL je podle mezinárodního časopisu Construction & Investment Journal řazena mezi 50 největších developerů střední a východní Evropy.

EKOSPOL sponzoruje ZOO Tábor. Ohrožené druhy zvířat tak podpoří každý, kdo si u EKOSPOLU koupí byt. Navíc získá celoroční rodinnou vstupenku do ZOO Tábor.

Více informaci na: www.ekospol.cz



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Reality