Zásadní týden pro světové trhy: PMI, OPEC a zasedání Bank of Japan

V nadcházejícím týdnu nás čekají zprávy o významných ziscích z technologického sektoru a nová data o inflaci ze Spojených států. Tyto události přicházejí v době, kdy růst amerických akciových trhů zjevně ztrácí na síle, což je do značné míry způsobeno obavami, že úrokové sazby zůstanou na vyšší úrovni po delší dobu. Zde je to, co potřebujete vědět, abyste mohli úspěšně začít nový týden.

Inflační data z USA

V pátek se investoři znovu zaměří na americká data o inflaci, konkrétně na index cen osobní spotřeby (PCE), který je oblíbeným ukazatelem inflace Federálního rezervního systému. Ekonomové očekávají, že tento index zůstane v březnu na vysoké úrovni. Nedávné statistiky naznačují, že proces snižování inflace stagnuje, což ve spojení se silnými údaji z trhu práce, rostoucím napětím na Blízkém východě, které pohánělo ceny ropy vzhůru, a vyjádřeními čelních představitelů Fedu včetně předsedy Jeroma Powella vedlo investory k revizi očekávání ohledně načasování případného snížení úrokových sazeb. Během týdne budou zveřejněna další ekonomická data, včetně předběžného odhadu HDP za první čtvrtletí, který by měl vykázat mírné zpomalení ve srovnání s předchozím čtvrtletím, stejně jako statistiky o prodeji nových domů, počátečních žádostech o podporu v nezaměstnanosti a revidovaných údajích o spotřebitelském sentimentu a inflačních očekáváních.

Výsledková sezóna

V nadcházejícím týdnu budou zveřejněny zprávy o ziscích z technologického sektoru, které přicházejí po týdnu, kdy indexy S&P 500 a Dow Jones Industrial Average zaznamenaly své největší týdenní procentní poklesy od března 2023 a Nasdaq zaznamenal svůj nejhlubší pokles od listopadu 2022. Ačkoli sezóna finančních výsledků za první čtvrtletí teprve začíná, očekávání již byla revidována směrem dolů. Podle nejnovějších analýz společnosti LSEG, na které se odvolává agentura Reuters, se nyní předpokládá souhrnný meziroční růst zisků indexu S&P 500 na úrovni 2,9 %, což je snížení oproti dřívějšímu odhadu 5,1 % ze začátku dubna. Tuto úterý po uzavření trhu reportuje výsledky výrobce elektromobilů Tesla, ve středu Meta, mateřská společnost Facebooku, a ve čtvrtek Microsoft a Alphabet, mateřská společnost Google. Tyto velké technologické firmy mají v indexu S&P 500 klíčový význam, neboť patří mezi společnosti s největší váhou.

Volatilita na cenách ropy

Ceny ropy v pátek uzavřely mírně vyšší, přestože za celý týden skončily v červeném. Tento vývoj byl důsledkem situace na Blízkém východě, kde Írán minimalizoval význam odvetného útoku izraelského dronu na své území, což naznačuje možnost předejití další eskalaci konfliktu. Riziková prémie na ropě tak postupně klesla a ceny během týdne poklesly o přibližně 3 %, což představuje největší týdenní ztrátu od února. Investoři nicméně zůstávají ostražití vzhledem k možnosti, že napětí na Blízkém východě by mohlo narušit dodávky ropy. Zprávy z pátku také naznačily, že Mezinárodní měnový fond předpokládá, že země OPEC+ by mohly od července zvýšit těžbu ropy. Členové kartelu OPEC+, v čele se Saúdskou Arábií a Ruskem, se minulý měsíc dohodli na prodloužení dobrovolného snížení těžby o 2,2 milionu barelů denně do konce června, což přispělo k udržení vyšších cen ropy.

Údaje o indexech PMI

Investoři se v úterý zaměří na zveřejnění údajů o indexech nákupních manažerů (PMI) z eurozóny, USA a Spojeného království, aby zjistili, zda se objeví známky opětovného nárůstu inflace, zejména ve službách. V USA březnové PMI ukázaly další zpomalení růstu v sektoru služeb a pokles inflace v této oblasti. Zároveň údaje o PMI mohou naznačit, že ekonomika eurozóny se začíná zotavovat, což potvrzují březnové údaje ukazující stabilizaci hospodářské aktivity a zmírnění inflačního tlaku ve službách. Tento vývoj by mohl Evropskou centrální banku upevnit v záměru snížit úrokové sazby v červnu, jak se všeobecně očekává.

Zasedání Bank of Japan

V pátek se koná zasedání Banky Japonska (BOJ), na kterém budou zveřejněny nejnovější čtvrtletní prognózy ekonomického růstu a inflace. Investoři budou tento moment pozorně sledovat, aby získali důležité informace o budoucím směřování japonské ekonomiky. Očekává se, že aktualizované údaje ovlivní tržní sentiment a rozhodování investorů. V očekávání jsou především signály týkající se načasování potenciálního zvýšení úrokových sazeb. Guvernér BOJ Kazuo Ueda naznačil, že banka „s vysokou pravděpodobností“ zvýší úrokové sazby, pokud bude základní inflace i nadále stoupat, a zahájí postupné snižování objemu nákupů dluhopisů. Tato vyjádření posílila očekávání trhu, že BOJ by mohla ještě letos zvýšit svůj cíl pro krátkodobé úrokové sazby z aktuálního rozmezí 0-0,1 %. Po minulém rozhodnutí BOJ ukončit osmiletou politiku záporných úrokových sazeb zaznamenal japonský jen pokles, což reflektuje holubičí signály banky naznačující, že úrokové náklady zůstanou blízko nule po určitou dobu.

Ing. Libor Stoklásek, MBA
Algoimperial

 

AlgoImperial

Algoimperial Fund je plně automatizovaný fond obchodující na mezibankovním trhu měn. Jedná se o fond kvalifikovaných investorů, jehož hlavní činností je správa klientského majetku pomocí automatických obchodních strategií. Systémy využívají volatility investičních aktiv a uzavírají obchody v desítkách sekund, přičemž Algoimperial velmi důsledně klade důraz na stabilitu, striktní risk management a maximalizaci profitu s nízkou nákladovostí.

Více informací na: www.algoimperial.com



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Reality