Nízkoenergetický dům aneb co o něm víte a nevíte I.část

Petr Hanisch, 27.10.2008

Nízkoenergetický dům aneb co o něm víte a nevíte

 

Neustále rostoucí ceny i spotřeba energií, používání neekologických paliv k vytápění a celosvětově se ztenčující zásoby některých zdrojů energie nutí odborníky i běžné občany k zamyšlení a k nalézání inteligentních, efektivních a hlavně úsporných energetických řešení pro bydlení. 80% spotřebované energie v běžných domácnostech jde do vytápění a ohřevu vody a tisíce z nás platí za energie horentní sumy, protože z našich domovů zbytečně uniká teplo. A proto se stále více skloňují pojmy jako tepelné čerpadlo, rekuperace neboli zpětné získávání tepla, inteligentní dům a hlavně nízkoenergetický dům.

 

Dalo by se předpokládat, že za dané situace bude o výstavbu nízkoenergetických domů velký zájem, ale zdaleka tomu tak není. V České republice jich v současnosti stojí pouze několik stovek, takzvaných pasivních domů pouze několik desítek. Naopak ve vyspělých evropských zemích je tento způsob výstavby už běžným standardem. Ve spolkové zemi Horní Rakousko se dokonce od 1. ledna letošního roku nesmějí budovat novostavby jiné než nízkoenergetické.

 

Odborníci poukazují na to, že nízkoenergetický dům dokáže ušetřit až 2/3 nákladů ve srovnání s domy běžnými. Stavebníci se i přesto výstavbě nízkoenergetických domů brání kvůli jejich vyšší pořizovací ceně. Ta však není zdaleka tak vysoká, jak si mnozí myslí, a navíc se takováto investice navrátí během několika let na ušetřené energii. Dá se však předpokládat že v blízké budoucnosti bude i v České republice zájem o nízkoenergetické domy růst v souvislosti s měnícími se evropskými předpisy, které budou směřovat k energetickým úsporám, a také v souvislosti se stále častějším plánováním našeho života i financí v dlouhodobém horizontu s myšlenkou co bude, až přijde důchod.

 

Co je nízkoenergetický dům

Za nízkoenergetickou stavbu je považována taková, která má v místních podmínkách měrnou spotřebu tepla menší než 50 kWh/m² vytápěné plochy za rok. Průměrná spotřeba tepla u běžných novostaveb v našich podmínkách dosahuje průměrných hodnot kolem 165 kWh/m² rok. Nízkoenergetický dům nám tedy svou nízkou spotřebou tepla může ušetřit v průměru kolem 60 – 70% nákladů na vytápění domu.

 

Jak vypadá nízkoenergetický dům

Nízkoenergetické domy lze stavět prakticky ze všech materiálů, které nás jen napadnou. Proto se v dnešní době už dávno nemusíme při stavbě nízkoenergetického domu omezovat jen na dřevostavbu. Společnost Ekonomické stavby nabízí nízkoenergetický dům postavený zděnou technologií z kvalitních materiálů a zájemci o dům s nízkou energetickou náročností tedy nemusí ustupovat z požadavků na pohodlí, kvalitu a životnost domu.

Zvenčí není dům nijak výrazně omezen a není pravdou že musí mít nutně futuristický či jinak atypický vzhled, jak si mnozí lidé myslí a čehož se obávají. V podstatě v dnešní době už podle vzezření rozeznáte nízkoenergetický dům od běžného jen stěží. Každopádně jsou charakteristické prvky, které by měly mít nízkoenergetické domy společné. Hlavní snahou při konstrukci nízkoenergetického domu je co nejvíce redukovat tepelné mosty, aby docházelo k minimálním únikům tepla. Proto jsou nízkoeneregetické domy spíše konstrukčně kompaktní a stylově jednoduché, čisté a co nejméně členité. Minimalizují se či úplně vylučují některé prvky, které by mohly způsobovat tepelné ztráty. Mezi ně patří například balkóny, vikýře, ale třeba i okázalé garáže s velkými okny či příliš velké prosklené plochy. Velmi důležitá je také orientace domu vůči světovým stranám a zasazení domu do krajiny. Okna, kvůli potřebě dobré izolace většinou vícevrstvá, jsou proto u nízkoenergetických domů situována na jih a severní strana domu by měla být v ideálním případě zapuštěna do svahu či snížena.


pokračování 
 Nízkoenergetický dům aneb co o něm víte a nevíte II.část
další články Nízkoenergetické domy na postupu



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie Stavba, nejlépe hodnocené fotografie



Články Stavba