Byty s regulovanou činží se začínají vyprazdňovat

Strach ze zvyšování nájemného vyhání lidi z regulovaných bytů. „Blížící se deregulace motivuje lidi k získání vlastního bydlení,“ vysvětluje snížený zájem o nájemní byty šéf Českomoravské realitní Petr Vosmík.

Majitelé domů proto vymysleli nový trik, jak do svých prázdných bytů sehnat nové nájemníky. Byty ve svých domech nabízejí k pronájmu dál za částky na úrovni regulovaného nájemného. Za jistotu nízké činže musejí ale noví obyvatelé při podpisu smlouvy zaplatit statisícové částky.

Majitel realitní kanceláře Tón Jiří Tondl říká, že by vlastník bytu sice mohl po ukončení regulované smlouvy začít pronajímat byt za tržní (tedy vyšší) nájem, jenže nižší -regulovaná činže je pro něj výhodnější. Důvodem je právě nemalý poplatek za uzavření smlouvy. Majitel domu totiž získá okamžitě levné peníze. Za ně může byt buď rekonstruovat - což je podle Tondla velice časté - anebo si prostředky ponechá jako kompenzaci za to, že nevyžaduje tržní nájem.

Například od společnosti Faraon group je tak možné získat nájemní smlouvu k bytu na pražském Smíchově o velikosti 127 metrů čtverečních za měsíční nájem ve výši 4700 korun. Za kontrakt požaduje firma respektive majitel bytu 750 tisíc korun.

Zdroj: Lidovky.cz

Související zprávy:
Křeček - Gandalovičův návrh považují v EU za... 
MMR Gandalovič: sám trh určí strop nájemného v... 



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Reality