Mertlík - sazby porostou, delší fixace hypoték je žádoucí

Pavel Mertlík z Raiffeisenbank odhaduje, že za tři roky – v r. 2009 – dosáhne klíčová úroková sazba ČNB 3,25% a dostane se na shodnou úroveň jako klíčová sazba ECB.

Předpokladem toho však je, že ČR bude plnit maastrichtská kritéria (rozpočtový deficit pod 3% HDP). V případě méně příznivého fiskálního vývoje by byly úrokové sazby v ČR v horizontu tří let ještě vyšší.

Pokud si tedy bereme v současnosti hypotéku s dlouhou splatností (např. 15 nebo 20 let), pak je na základě dnešního poznání vývojových trendů v ekonomice výhodné dohodnout s bankou pokud možno delší fixaci úrokové sazby.

Tím si odložíme dopad očekávaných budoucích vysokých úrokových sazeb: až budeme např. za pět let dohadovat s bankou novou úrokovou sazbu, bude s velmi vysokou pravděpodobností významně vyšší než sazba, kterou nám banka nabízí dnes.

To ale platí i v kratším horizontu: v r. 2007 očekáváme klíčovou úrokovou sazbu ČNB v průměru na úrovni 2,5%, v r. 2008 na úrovni 2,8%. To znamená pro příští rok nárůst klíčové úrokové sazby ČNB oproti letošnímu očekávanému průměru o 19%, pro rok 2008 dokonce o 33%.

Zdroj: Investujeme.cz



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Bydlení rubrika