DPH u palivového dříví poklesla, ceny nikoliv

Ve středu 1.8. začala platit novela zákona o DPH, podle které se sazba daně pro palivové dříví a výrobky ze dřeva určené pro topení, zařazuje zpět do nižší 5procentní sazby. Očekávaný efekt snížení prodejních cen s velkou pravděpodobností tento krok nepřinese. Spolu sp oklesem DPH zřejmě dále vzroste poptávka po tomto topivu a ta je v současné době hlavním strůjcem růstu cen na trhu.

Palivové dřevo bylo ve snížené sazbě do konce roku 2003, nyní se na ně vztahuje devatenáctiprocentní sazba. Předkladatelé novely převážně z řad ČSSD poukazovali na to, že do nižší sazby jsou zařazena paliva na bázi dřeva například v Německu, Rakousku nebo Itálii. Na druhou stranu některé členské státy této možnosti nevyužívají, třeba Polsko, Slovensko, Finsko, Švédsko nebo Francie.

Návrh na snížení DPH u dřevěného paliva zpochybňovala vláda. Obávala se mimo jiné toho, že bude sloužit i k jiným účelům, například k výrobě papíru nebo celulózy. Poslanec ODS Michal Doktor při projednávání novely ale uvedl, že novela po úpravách sněmovny vyhovuje odborným námitkám vlády i potřebě souladu s číselníkem celního sazebníku.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Aktuální téma