Kouřový detektor od července nezbytností

Kouřový detektor od července nezbytností

Kouřový detektor vám ušetří na pojistném

 

Počínaje 1. červencem 2008 přichází v platnost nová vyhláška č. 23/2008 Sb., nařizující objektům zkolaudovaným po tomto datu povinnost vybavení kouřovým detektorem - hlásičem požáru a hasicím přístrojem. Předpis platí i pro nekomerční objekty a má eliminovat rizika vzniku požáru a snižovat jeho případné nákladné důsledky.

 

Od července nezbytné detektory kouře, používané v domácnosti, mají několik možností zapojení s různými stupni ochrany. Počínaje zařízeními zaměřenými prioritně na záchranu života (tzv. autonomní detektory), po centralizované plnohodnotné systémy střežení majetku i v případě nedostupnosti majitele, jeho dovolené v zahraničí apod.

 

Výhodou takovýchto systémů je nejen kompletní ochrana majetku a domácnosti, plně funkční i v době nepřítomnosti, ale též v poskytnutí finanční úlevy na pojistném. Vybrané pojišťovny nabízí až dvacetiprocentní slevy na pojištění kvalitně zabezpečených domácností.

Ovšem jak říká vedoucí tuzemského prodeje společnosti Jablotron Viktor Slanař: „Zákazníci by měli být při výběru systému obezřetní. Důležitým aspektem je spolehlivost, cena a především záruka, že výrobek je certifikovaný. Certifikovaných detektorů je v současnosti nedostatek a mnoho firem na českém trhu nutnou certifikaci nemá.“

 

Ve vyspělých evropských zemích je hlásič požáru na rozdíl od České republiky naprosto běžným vybavením domácnosti, my se však vyhláškou č.23/2008 Sb. tomuto smysluplnému standardu konečně přibližujeme a zvyšujeme tak šance ochrany majetku a osob před ničivými a mnohdy zbytečnými následky požáru. Jen za rok 2007 si požáryČR vyžádaly úmrtí 58 osob.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tiskové zprávy