Schránky na teplo

V zimním období bývá pro většinu z nás nejdůležitějším pocitem v domě teplo. I když ho v dnešních podmínkách získáme otočením ventilu, snad nejpříjemnější stále zůstává to, které vydávají plameny v krbu či krbových kamnech. I jejich pořízení je už celkem snadné, stačí se jen správně rozhodnout.

 

Otázku krbu nebo krbových kamen většinou řešíme ve spojitosti s doplňkovým řešením hlavní technologie vytápění rodinného domu (nechceme-li zavést teplovodní systém) v počátečních jarních a zimních měsících. Pokud uvažujeme o krbových kamnech, měli bychom si v první řadě uvědomit, že většina kamen nabízených na našem trhu je konstruována na spalování dřeva a dřevěných briket a nejsou primárně určena k trvalému vytápění jako hlavní zdroj tepla. To je dáno především poměrně rychlým shořením paliva (chybí zásobník), které je nutné často doplňovat.

Při nákupu krbových kamen se můžeme orientovat podle způsobu předávání vznikajícího tepla do okolí. Na trhu se setkáme s kamny jednoplášťovými sálavými, jejichž předností je rychlé“ teplo, které pak předávají přímo ze své konstrukce do blízkého okolí a s kamny dvouplášťovými konvekčními. Ta ohřívají přiváděný vzduch ve svém plášti a mohou tedy ohřát mnohem větší prostor ve srovnání s kamny sálavými.

Dalším parametrem, o nějž bychom se měli zajímat v případě nákupu krbových kamen, je jejich výkon. Před tím však musíme znát tepelné potřeby našeho domu, respektive vytápěné místnosti, a zkontrolovat parametry komínu. Ten by měl také odpovídat výkonu kamen. Je mylné se domnívat, že čím vyšší výkon kamen, tím lepší tepelný komfort. Naopak, pokud jejich výkon předimenzujeme, budeme je velmi těžko roztápět a žádaný požitek z topení v kamnech se sotva dostaví. Poddimenzovaný komín je příčinou kouření, dehtování a následně znečištění vytápěných prostor.  

O nákupu našich krbových kamen rozhodne v neposlední řadě jejich pořizovací cena, kvalita konstrukčních materiálů a samozřejmě také vzhled. Obrovskou předností kamen je jejich rychlé pořízení. Naproti tomu při nákupu krbu, respektive krbové vložky, už musíme počítat s lehkými stavebními pracemi, při nichž budujeme vlastní těleso krbu a obkládáme krbovou vložku; celá tato schránka na teplo je už konstrukčně o něco složitější. Při jejím výběru by měl být stejně jako u krbových kamen základním parametrem výběru výkon odpovídající kubatuře vytápěných místností. Výběr krbové vložky závisí rovněž na materiálovém složení a ceně, která se pohybuje od několika desítek tisíc až po stovky tisíc korun.

 

 

Více se dočtete v časopise Dům a zahrada č. 1/2009.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie Stavba, nejlépe hodnocené fotografie



Články Stavba