Nejlevnější topení je stále dřevem

TNBiz, 9.4.2009
Mediafax

PRAHA (MEDIAFAX) - Nejlevnějším topivem zůstává stále dřevo, v běžném rodinném domku s vytápěnou plochu domu 165 metrů čtverečných, zaplatí majitel za rok kolem 15 tisíc korun. Uvedl to ve čtvrtek server Hypoindex.cz.

Vysoké účinnosti lze dosáhnout ve zplynovacích kotlech na dřevo, které nejsou nijak náročné na obsluhu, s pořizovací cenou kolem 75 tisíc korun. Oblíbenou možností jsou krbová kamna, která lze pořídit do 25 tisíc korun, ale ta slouží spíše k přitápění.

Výhodou tuhých paliv je, že jsou nezávislá na výpadcích elektrické energie. Nevýhodou ale je potřeba skladovacích prostor, jelikož tvrdé dřevo by mělo vysychat až čtyři roky, což jsou další náklady navíc.

Hnědé i černé uhlí se vyplatí například tam, kde není možné zajistit dostatek levného dřeva nebo kde není přípojka na zemní plyn. Výhřevnost, ale i cena, je vyšší než u dřeva. Pořizovací náklady na klasický kotel jsou podobné (20 tisíc ), automatické kotle stojí kolem 70 tisíc korun. Značnou nevýhodou uhlí však zůstává vyšší časová náročnost na obsluhu i skladování. Roční náklady na topení jsou u hnědého uhlí kolem 18 tisíc korun, u černého je to více jak 25 tisíc korun.

Výhodou koksu, jako dalšího paliva, je vysoká výhřevnost, u stáložárných kotlů i nižší náročnost na obsluhu a dokonalejší spalování (méně popelu). Celkové náklady na tento druh vytápění jsou však srovnatelné s vytápěním na zemní plyn, což je daň za rostoucí komfort. Za topení koksem zaplatí majitel běžného rodinného domku přes 33 tisíc korun, u plynu jsou náklady přibližně stejné.

Nejdražším zůstává vyhřívání elektřinou, za kterou majitel zaplatí téměř 55 tisíc korun.

Alena Klímková, klimkova@mediafax.cz



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Technika