O dotace na zateplení je obrovský zájem

TNBiz, 23.4.2009
Mediafax

První vlastníci rodinných a bytových domů již využili možnost požádat o dotace na zateplení, které poskytuje ministerstvo životního prostředí v programu Zelená úsporám. Pro čtvrteční vydání deníku Právo to řekla vedoucí programu Irena Plocková ze Státního fondu životního prostředí (SFŽP).

Podle Práva je zájem ve všech regionech, ale v naprosté většině se zatím omezuje jen na informace.

Podávání žádostí zatím vázne, protože ze strany fondu nebyly dosud vytvořeny všechny podmínky. Zejména nebyl zveřejněn seznam dodavatelů, z něhož musí žadatel o dotaci vybírat a kterého uvede na formuláři své žádosti.

To ale podle Plockové nemusí být nepřekonatelný problém, protože pokud si někdo vybere svého dodavatele a současně požádá o zařazení tohoto dodavatele do oficiálního seznamu SFŽP, může žádost podat hned.

Seznam dodavatelů bude zveřejněn asi za 14 dnů. Formulář žádosti si mohou stahovat zájemci na internetu od středy. Zcela na žadateli ale záleží, jak rychle si zajistí k žádosti projektovou dokumentaci, která je nezbytná, ale časově náročná.

Žádosti o dotaci na změnu vytápění se včetně projektové dokumentace podávají přímo pověřené bance, nikoli přes pracoviště SFŽP jako u žádosti na zateplení. Tyto banky byly ale vybrány teprve nedávno a musí se na tento krok teprve připravit. To by mělo trvat tři až čtyři týdny.

Těmito bankami jsou Česká spořitelna, ČSOB včetně Poštovní spořitelny a Hypoteční banky, dále Komerční banka, UniCredit bank a LBBW.

Pracoviště SFŽP jsou podle slov jejich pracovníků vytížené. Velmi vytížená je i bezplatná telefonní linka 800 260 500, která je určena k poskytování rad zájemcům. Lze na ni volat od pondělí do pátku od 08.00 do 16.00 hodin.

Žádat o dotace lze až do 30. června 2012 nebo do vyčerpání peněz programu Zelená úsporám, který vyhlásilo ministerstvo životního prostředí 7. dubna. Je na něj určeno zhruba 25 miliard korun, z toho deset miliard v letošním roce.

Ivan Orel, orel@mediafax.cz



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie Stavba, nejlépe hodnocené fotografie



Články Stavba