LINDAB ROOF V LÁZNÍCH

Spojení systému zastřešení panelových domů LindabRoof s lázeňskými městy může být možná na první pohled překvapivé. Avšak i naše nejznámější lázeňská města, jako jsou Karlovy Vary a Mariánské lázně, jsou obklopena sídlišti s panelovými domy, jejichž obyvatelům není vzhled a funkčnost vlastních obydlí lhostejná. Proto se rozhodli pro celkovou revitalizaci objektů, jejíž nedílnou a důležitou částí je právě rekonstrukce střešního pláště vytvořením nové šikmé střechy s využitím systému LindabRoof.

 

Mariánské lázně

Pokud přijíždíte do Mariánských lázní od letiště v Plané, nemůžete přehlédnout panelové sídliště po pravé straně cesty. Ne pro svou unifikovanou architekturu, ale právě jako ukázka toho, co lze s panelovým sídlištěm pro zpříjemnění vzhledu provést. Pestrobarevné fasády a úhledné červené šikmé střechy na pěti v řadě vyrovnaných objektech jsou toho důkazem.

První kontakt se zástupci bytových domů v Kubelíkově ulici byl proveden již na jaře v roce 2004. Podmínkou stavebního úřadu k povolení zastřešení bylo, že všech pět objektů v řadě bude zastřešeno stejným systémem. Proto bylo třeba o vhodnosti systému přesvědčit současně zástupce všech pěti domů. O volbě systému LindabRoof rozhodla nízká hmotnost systému (cca 10 kg/m2), pevné kotvení (dvě kovové kotvy na každých 6,5 m2), kvalitní pozinkovaná ocel na nosnou konstrukci a trvanlivý lak na krytině, vyřešené detaily pro oplechování k výtahovým šachtám, způsob odvětrání střešního prostoru, detail okapové hrany a odvodnění i vyčerpávající podklady pro projektanta a stavební úřad od dodavatele materiálu – společnosti Lindab. To vše sehrálo svou kladnou roli a tak na podzim téhož roku mohla firma Klempex z Chebu začít s realizací prvního objektu. Koordinace s generálním dodavatelem provádějícím zateplení stěn a rekonstrukci kanalizace proběhla bez zakolísání a nic nezabránilo tomu, aby se po necelém měsíci prací nájemníci mohli těšit ze své nové střechy. Ostatní objekty pak následovaly v letech 20052007. Protože nejlepší reklamou je bezchybně provedené dílo, stejný systém lze v Mariánských lázních nyní vidět i na dalších 5 objektech v ulicích Mánesova, Žižkova, Libušina a Tepelská.


 

Karlovy Vary

V Karlových Varech se, na rozdíl od střech v Mariánských lázních, nachází ulice Okružní se zastřešením LindabRoof mimo hlavní tahy. I z tohoto důvodu museli prokázat všechny firmy provádějící rekonstrukci panelových domů č. 9-11 a 13-15 své schopnosti zejména s dopravou materiálu a vzájemnou koordinací. Klasický kamion by totiž ke zmíněnému objektu nezajel, takže střechu bylo nutno rozdělit do dvou menších aut, což však díky použitému tenkostěnnému ocelovému materiálu nosné konstrukce nebyl žádný problém. 680 m2 zastřešení dvou objektů namontovala realizační firma během 6 týdnů. U obou domů se provádělo kompletní zateplení k dříve vyměněným oknům a nové rozvody internetu. Protože jsou domy vzájemně výškově přesazeny, bylo nutno vyřešit v místě odskoku protipožární stěnu. Její konstrukce je, stejně jako celá nosná konstrukce střechy, z tenkostěnných ocelových C profilů, vyplněných minerální vlnou a opláštěných z obou stran deskami Cetris. Nad střešní rovinou byl pak na desky Cetris ještě namontován trapézový plech Lindab, aby bylo dosaženo jednotného vzhledu krytiny i opláštění požární stěny.

 

Po celé České a Slovenské republice bylo provedeno již na 150 realizací systémů LindabRoof a to nejen pro zastřešení panelových domů, ale i administrativních objektů, objektů škol a sociálních služeb. Systém tak prokazuje svou variabilitu, příjemný vzhled a díky dodavateli i realizačním firmám bezproblémový průběh zakázky od projekční přípravy až po předání hotového díla spokojeným zákazníkům.

 

Více informací na www.lindab.cz



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tiskové zprávy