Není klika jako klika aneb bezpečnostní kování bez bezpečnostní okenní kliky nefunguje

Při výběru nových oken hraje nejdůležitější roli vedle tepelně-izolačních vlastností hlavně schopnost zabránit vloupání. Nestačí však pořídit okna s bezpečnostním kováním, odolnost vůči zlodějům může zásadně snížit absence kvalitní bezpečnostní okenní kliky.

 

Dnes je již samozřejmostí požadavek, aby nová okna měla ideální tepelně-izolační vlastnosti a splňovala podmínky dotačního programu „Zelená úsporám“. Stále častěji se začíná u oken hovořit také o jejich odolnosti proti vloupání. Prodejci inzerují zvýšenou bezpečnost svých oken. Pokud by však byl na okna vypsán dotační program „Červená zlodějům“, mnozí dodavatelé oken by jeho podmínky nesplnili. Mnoho nabídek „bezpečných oken“ obsahuje pouze bezpečnostní body na různých místech okna, ne však bezpečnostní okenní kliku.  

 

V případě použití bezpečnostního kování, ale bez bezpečnostní okenní kliky lze okno za pomocí šroubováku zvenku násilně otevřít. Zloděj zasune šroubovák mezi okenní křídlo a rám a tlakem na bezpečnostní čepy dokáže posunout kováním a tím zvenku otočit běžnou okenní klikou (kliku uvnitř otočí „neviditelná ruka“).

 

Ani tzv. „bezpečnostní klika se slyšitelným cvakáním“ není nepřekonatelná. Majitel se sice cítí bezpečně, ale zloděj ví, jak na to. Navrtá si otvor do okenního křídla v místě okenní kliky, z venkovní strany otvorem prostrčí drát, nasadí jej na vnitřní madlo kliky a bez problémů a většího násilí zvenku otevře okno vnitřní okenní klikou. Kriminalisté se s tímto způsobem vniknutí setkávají stále častěji.

 

Jak takové násilné vloupání vypadá se můžete přesvědčit na videu na adrese www.bezpecnaokna.cz/uvod a www.bezpecneokna.sk/uvod

 

Existuje vůbec systém, který by byl schopen překazit záměry zlodějů? Podle Ing. Lubomíra Kaplana ze společnosti MACO takové řešení představuje kombinace bezpečnostního kování s bezpečnostními i.S. čepy a uzávěry právě od rakouské firmy MACO v kombinaci s bezpečnostní klikou MACO EMOTION. Okenní klika MACO EMOTION s blokovacím tlačítkem nebo s cylindrickou vložkou obsahuje kvalitní vnitřní mechanismus kliky, který v kombinaci s ochranou proti odvrtání zamezuje manipulaci zvenku. Je tak odolná i proti triku s drátem nebo nově používané metodě s kloubovou tyčkou. Jediná možnost, jak otočit klikou, je zmáčknout blokovací tlačítko nebo odemknout cylindrickou vložku klíčem z interiéru.

Takovýto systém představuje téměř dokonalou ochranu proti zlodějům a současně slouží jako pojistka pro bezpečnost dětí. Malé děti totiž ještě nedokáží pohyb zkoordinovat natolik, aby zmáčknutí tlačítka a pootočení kliky provedly současně. Druhá varianta se zámkem dokáže v lumpárnách zabránit i starším, zkoumavějším dětem.


Více najdete na: www.bezpecnaokna.cz a www.bezpecneokna.sk



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tiskové zprávy