Jak vznikne takový inteligentní dům a kolik to stojí ?

Petr Hanisch, 13.9.2010

Čtyři kroky k úspěchu

Konzultace a plánování – Odborníci z Insight Home se podrobně seznámí s vašimi představami o moderní domácnosti a představí vám možnosti řešení inHome.

Projekt – na základě podrobné analýzy fungování celého systému vypracujeme detailní realizační projekt a cenovou nabídku.

Realizace – Insight Home pro vás zajistí dodávku na klíč počínaje rozvodem silnoproudé a slaboproudé sítě, až po osazení jednotlivými komponentami a programování celého systému inHome.

 Rozvoj, údržba, servis - s tím, jak se mění životní styl se můžou měnit i požadavky na dům. Proto Insight Home nabízí další rozvoj a údržbu celého systému dle vašich požadavků.

Inteligentní dům – trend moderního bydlení - I.část

 

Kolik to vše stojí?

 Systém inHome je zcela modulární a dá se pořizovat postupně. Nejdůležitější je realizace „inteligentních“ rozvodů tak, aby se dal kdykoliv rozšířit. Standardní silnoproudá instalace stojí v novostavbě v ceně zhruba 5 milionů kolem 200 tisíc korun. Připlatíte-li si cca 20 tisíc korun, získáte už "chytrou" instalaci, která je základem celého systému, a tvoří tedy přibližně o 10 procent větší investici. Pak záleží na tom, jakými koncovými prvky si svůj systém osadíte – jestli televizí za 20 nebo 200 tisíc, a pro jakou složitost se rozhodnete. Fungující inteligentní systém se tedy dá jako celek zavést od půl do milionu korun, horní hranici určujete vy. Pro inspiraci můžete zabrousit třeba do zahraničí: inteligentní dům v Disneylandu stále stojí (www.disneylandevent.com/tsm/dreamhome.html), v Bruselu ho dovedli takřka k dokonalosti (www.livingtomorrow.be). 

 

Rady a tipy
 
Pro seniory
Starší generace většinou žije odděleně od svých dětí, často i v jiném městě. I pro seniory se vyvíjejí bezpečnostní produkty, které jsou již k dostání na trhu: Interaktivní koberec má v sobě zabudovaný alarm. Pokud na něm osoba upadne, senzor detekuje trvalý tlak a koberec pak vyšle na pult centrální ochrany žádost o pomoc (pomůže při zlomeninách, srdečních příhodách). Zubní kartáček, který během čištění zubů dešifruje údaje o našich vitálních parametrech (srdeční tep, krevní tlak, tělesná teplota). Vše může sledovat praktický lékař.

Pro ženy
Na rozhodování, zda zainvestovat do inteligentní technologie inHome, se podílí významnou měrou žena. Tu oslovuje zejména vyšší bezpečnost, zvláště je-li na mateřské dovolené a v domě tráví většinu času sama s dětmi. Jak to vypadá u bazénu, lze navíc sledovat z kterékoli místnosti (obvykle z obývacího pokoje a kuchyně) i prostřednictvím záběru na kameře, který se zobrazuje na televizi nebo na dotykové obrazovce zabudované ve stěně kuchyňské linky. Na systém inHome lze napojit nyní i centrální vysavač, který v domě ocení každá hospodyňka. Prach se zpětně nedostává do ovzduší (důležité zejména pro alergiky), ale je nasáván do předem rozvedeného vnitřního potrubí. Systém nás informuje o tom, kdy musíme vysypat zásobník, vyměnit filtr, jaký je tlak v trubkách, stupeň jejich znečištění apod.

 

Mýty o inteligentních domech
 
V případě výpadku řídicího systému přestane všechno fungovat.
Řídicí systém bývá nazýván srdcem nebo mozkem domova, což k podobným obavám svádí. Systém inHome je však přitom jen zastřešujícím prvkem, který integruje ostatní systémy do jednoho celku ovladatelného pomocí jednoho zařízení. V případě, že by inHome postihla porucha, budou ostatní systémy fungovat naprosto normálně.

Centrální systém je počítač, který je jako jiné nestabilní a padá.

Centrální systém je počítač, ale naprosto odlišný od PC. Jedná se o na míru vyvinuté zařízení, které obsahuje jak hardware, tak software od jednoho výrobce, a tak není problém s kompatibilitou. Je naprosto stabilní a bezúdržbový. inHome využívá nejspolehlivější systém AMX, který používá například Bílý dům nebo americká armáda.

Vše je přetechnizované, složité a většinu funkcí bych nevyužil.
Společnost Apple se prostřednictvím zařízení iPhone a iPad se postarala o revoluci v ovládání složitých zařízení intuitivním způsobem pomocí vašeho ukazováčku. Toto řešení od Applu převzali všichni výrobci chytrých telefonů. inHome využívá stejné principy ovládání pro celý dům – umíte-li ovládat chytrý telefon, umíte ovládat inHome.

Řídící centrála, ovládací panely, mediální centra… To všechno spotřebovává energii.
Je pravda, že výše uvedené komponenty jsou stále zapnuté. Jedná se však o velmi malé příkony, které jsou o několik řádů nižší, než úspory, které inHome přináší díky efektivnímu řízení tepelných zdrojů. Ty mohou dosahovat až 30 procent. 

Insight Home, a.s.

 

Máte zájem o návštěvu interligentního domu, chcete vědět více informací ? Napište nám 



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie Stavba, nejlépe hodnocené fotografie



Články Stavba