Recepty na jarní salát: inspirace pro jednoduché i rafinované saláty

Salát, to může být malá jarní svačinka, ale i opulentní jídlo podle rafinovaného receptu. Saláty jsou snad nejvariabilnější jídlo, které se dá připravit. Známe salát zeleninový a luštěninový, salát těstovinový, salát s nejrůznějšími druhy masa, mořských plodů i uzenin, salát vajíčkový, salát sýrový, salát ovocný. Není možné vyjmenovat, jaké jsou všechny druhy salátů. Nejde to i proto, že salát je vždy proměnlivá kombinace jednotlivých potravin. Díky tomu má každý z nás možnost vyzkoušet si připravit salát z ingrediencí, které mu chutnají. Potraviny, které mohou být součástí salátů jsou od běžně dostupných po exotické. Dobře udělaný salát má více nápaditých chutí, které doplňují nejrůznější zálivky, dresinky a dipy.

Některé salátové dresinky a dipy

Základní dresinkem je octový z vinného octa, soli, pepře, cukru, oleje a vody, dá se použít do většiny salátů (kromě ovocného). Octový dresink můžete doplnit nadrobno nasekanými  čerstvými bylinkami.

Z octového dresinku si přidáním vaší oblíbené pikantní hořčice vyrobíte dresink hořčičný, doplnit ho můžete i nastrouhaným křenem. Doporučuje se zejména k salátům s uzeninami.

Kdo má rád syrovou mladou cibulku - šalotku, opět jako základ použije octový dresing, do kterého nadrobno nakrájenou šalotku vmíchá. Šalotkový dresink nikdy nedělejte dopředu a rychle zkonzumujte. Tento dresink je vhodný do zeleninových i masových salátů.

Do česnekového dipu můžete použít jako základ kysanou smetanu, nebo bílý jogurt, případně kombinaci obou. Dále do česnekového dipu patří samozřejmě rozdrcený česnek, olej, vinný ocet, sůl, pepř a cukr. Doplnit můžete i najemno nasekanou pažitku. Jeho použití je vhodné k salátům s drůbežím a rybím masem.

Další, bylinkový dip připravíte z kysané smetany a nasekaných čerstvých bylinek, bazalky a oregana, nebo z tymiánu a rozmarýnu, přidáte šťávu z limetky a maličko oleje, pepř, sůl. Kdo má rád česnek, může ho použít i v tomto dipu.

Tučnější, sýrový dip je z bílého jogurtu a nivy s olejem a najemno nasekanými čerstvými bylinkami, ochucený solí a pepřem. Hodí se zejména k těstovinovým salátům.

Další tučnější dipy jsou z majonézy, nebo tatarky a používáme je zejména do typů salátů jako je bramborový, vajíčkový, pařížský, nebo hermelínový. Konzumovat jsme je zvyklí nejčastěji s pečivem.

Medový dresink na ovocné saláty je jednoduchý. Použijete citronovou šťávu, med, trochu oleje a špetku soli. Dále můžete použít vodu, bílý jogurt, nebo zakysanou smetanu, podle toho, zda má být ovocný salát lehčí, nebo hutnější.

Jarní pampeliškový salát

Suroviny:

3 hrsti mladých pampeliškových listů, 1 hrst mladých kopřiv, 1 velký kelímek bílého jogurtu, 1 hrst vlašských ořechů, 1 lžíce vinného octa, 1 lžíce medu, 2 lžíce kvalitního oleje, špetka soli a černého mletého pepře

Postup:

Smícháme vinný ocet se solí a medem a uděláme nálev. Mladé čerstvé pampeliškové listy a kopřivy omyjeme a nasekáme. Zakápneme je olejem a zalijeme nálevem, jemně promísíme. Do bílého jogurtu vmícháme pepř a také nalijeme na salát. Vlašské ořechy nakrájíme na jemno a salát s nimi posypeme.


Letní ovocný salát

Suroviny:

400 g melounu, 300 g ananasu, 2 kiwi, 1 zralé mango, 1 dlc jemného likéru, šťáva z citronu, nebo limetky, 1 kelímek šlehačky, 2 lžíce moučkového cukru, 1 malý lusk vanilky (pokud nemáte, použijte vanilkový cukr s vanilínem)

Postup:

Oloupeme mango, ananas i kiwi. Z manga vyjmeme pecku a dužinu nakrájíme na tenké plátky, totéž uděláme s kiwi. Měkké části ananasu nakrájíme na kostičky. Meloun rozřízneme a vypeckujeme, nakrájíme také na kostky. Na nakrájené ovoce nalijeme šťávu z citronu a likér a necháme v chladu odležet. Připravíme si správně vanilku - rozřízneme podélně vanilkový lusk a nožem vyškrábneme dřeň vanilky. Tu rozmícháme v tekuté šlehačce, do které přidáme i cukr a ušleháme. Vychlazené ovoce rozdělíme do misek a navrch na ně rozdělíme šlehačku.


Zajímá nás, z jakých ingrediencí a jak připravujete salát vy, podělte se s námi o své postřehy a tipy z vaší kuchyně. Zajímá nás o jaké recepty máte zájem, co můžeme zlepšit v článcích, nebo na stránkách bydlet.cz


Vyzkoušejte i ostatní recepty - tipy na vaření a pečení >>



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Recepty na víkend