Rodinný dům, který roste s vámi

Trendem moderního bydlení je flexibilita. Během lidského života se totiž potřeby týkající se bydlení radikálně mění. Mladí lidé hledají jednoduchost a nízké nároky na údržbu. Roli zde samozřejmě hrají i omezené finance. Později, zejména s příchodem rodiny, se však požadavky postupně mění. Je třeba více prostoru, více místností, více soukromí. Ideální by tedy bylo, pokud by se spolu s rodinou rozrůstal i dům. Vstříc těmto potřebám vychází koncept tzv. „Rostoucího domu“. Tento koncept je založen na novince loňského roku, konstrukční soustavě SKELETSYSTEM GOLDBECK, která využívá pro nosné části domu montovaný železobetonový skelet a z rodinného domu se díky tomu stává flexibilní stavebnice.

 

Koncept „rostoucího domu“ je založen na maximální flexibilitě. Moderní rodinný dům se musí během času umět přizpůsobovat potřebám těch, kteří v něm bydlí. Největší překážkou pro změny, úpravy, dostavby a přestavby, byla v minulosti vždy zejména nosná konstrukce stavby. Pokud je dům stavěn klasickým způsobem a nosnou část tvoří jak obvodové, tak některé vnitřní zdi, je možnost úprav poměrně omezená. Většinu zdí musíme zachovat, protože jsou nosné, a naopak v některých místech nám pro potřebnou dostavbu nosné prvky chybí. Podobně je tomu i u některých montovaných domů, které jsou založeny na sestavení předem připravených stěnových modulů a mnoho úprav neumožňují.

Řešení přináší právě konstrukční soustava SKELETSYSTEM GOLDBECK, která se inspirovala maximální flexibilitou velkých kancelářských budov. Systém montovaného železobetonového skeletu byl přepracován pro potřeby rodinného domu a vznikla tak stavebnice ze subtilních nosných prvků, která rodinný dům osvobozuje od všech dosavadních omezení způsobených nosnými zdmi. Výsledkem je na jedné straně naprosté minimum nosných prvků, nabízející absolutní volnost v půdorysu stavby, na druhé straně nosná konstrukce s vysokou pevností a bezkonkurenční životností, nabízející široké možnosti dostavby do výšky i do šířky. Nosná konstrukce v půdorysu sestává jen z tenkých sloupků v rozích či stěnách stavby s rozestupem kolem 8 metrů. Vše ostatní, tedy vnější i vnitřní stěny, dveře a okna, je možné libovolně měnit, posouvat a upravovat.

Volnost v úpravách půdorysu umožňuje nejen průběžné změny vzhledu a rozměrů místností, ale i zásadní změny funkcí jednotlivých prostor. Tam, kde byla zpočátku chodba přízemního domku, objeví se schodiště, kde byla v přízemí ložnice, může být po dostavbě obytného patra například garáž. Z původní terasy se může stát při rozrůstání rodiny další dětský pokoj a podobně.

 

Koncept „rostoucího domu“ a soustava SKELETSYSTEM GOLDBECK jsou navíc ideální i pro řešení nízkoenergetických a pasivních domů. U stěn totiž odpadá potřeba řešit nosnou funkci a skladbu stěny tak můžeme zcela přizpůsobit energetickým hlediskům.

 

Více informací na www.skeletsystem.cz



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie Stavba, nejlépe hodnocené fotografie



Články Stavba