ERA: Po povodních 2002 spadly ceny zatopených nemovitostí o 90% – letos bude situace podobná

Nemovitosti v záplavových oblastech trvale ztrácejí svou hodnotu, i za desetinu ceny zůstávají neprodejné. Do konce 90. let pojmy jako „zátopová oblast“ nebo „povodňová mapa“ nikdo neřešil. Kvůli událostem uplynulých 16 let však nyní patří k hlavním faktorům moderního trhu s realitami. Poslední velké záplavy v roce 2002 způsobily pokles cen nemovitostí v postižených oblastech až o 90 procent, zatopené pozemky se staly neprodejnými. Znehodnocený majetek se rozhodli obnovit pouze usedlíci. Noví investoři se od staveb v povodňových lokalitách odvrátili. Nadějí pro obyvatele rizikových oblastí jsou protipovodňová opatření měst a obcí, ne všude je však možné je realizovat.

„Nejrizikovější jsou regiony, kde se záplavy opakovaly a kde stále hrozí. Takovou oblastí jsou například Kralupy nad Vltavou nebo středočeské Zálezlice. Obecně jde o lokality, které ani povodňovými opatřeními nelze před velkou vodou uchránit, nebo kde ani val či zábrany není možné realizovat. Navíc povodňová opatření způsobují, že v místech, kde nově vodu udrží pod kontrolou, způsobí přebytek vody zase jinde,“ uvedl marketingový ředitel realitní společnosti ERA Reality Tomáš Kučera.

Před rokem 1997, kdy zasáhly povodně především Moravu, se nemovitosti v dnešních rizikových oblastech nijak cenově nelišily od ostatních realit. Teprve povodně v letech 1997 a především 2002 výrazně změnily hodnoty nemovitostí. Pojišťovny vytvořily povodňové mapy a kupující je začali velmi aktivně používat. „V okrajových místech zátopových oblastí, kde došlo pouze k zatopení sklepů či lokálnímu rozvodnění, se ceny nemovitostí propadly o desítky procent. V místech, kde povodeň zasáhla výrazně, se obchod s nemovitostmi takřka zastavil. Tentokrát bude situace obdobná. Kupující jsou v tomto ohledu velmi obezřetní, obávají se opakování povodně a často také nevěří slibovaným protipovodňovým opatřením, která mnohdy nebyla ze strany měst a obcí naplněna. Stejný trend bude jistě následovat i po povodních, které přišly v těchto dnech,“ popsal Tomáš Kučera.

Podle odborníků z celosvětově úspěšné společnosti ERA Reality dochází v záplavových oblastech k okamžitému realitnímu šoku a zastavení obchodunemovitostmi. Následuje drastický propad cen na základě reálných důsledků povodní. „Pokud před povodněmiroce 2002 stál pozemek například jeden milion korun, po záplavě se jeho cena snížila až o 90 procent na sto tisíc korun. Přesto se kupující hledá velmi těžko. Po opakovaném zásahu povodněmi se takový pozemek stává neprodejným i za 1 korunu. Totální propad na 10 a méně procent původní ceny platí v případě vícenásobného zatopení naneštěstí také pro domy,“ řekl Tomáš Kučera z ERA Reality.

Po celoplošných povodníchroce 2002 zaznamenaly realitní kanceláře enormní zvýšení zájmu kupujících o informace týkající se rozvodnění řek v blízkosti nemovitosti. „Poměrně přesné informace včetně fotodokumentace mají obecní a městské úřady, se kterými spolupracujeme. Naši realitní makléři využívají ke své práci povodňové mapy vytvořené pojišťovnami a také individuální lokální monitoring z doby záplav. Proto považujeme za podstatné, aby naši makléři dobře znali svůj region. Klientovi je povodňová mapa předložena a je konzultován vývoj od roku 1997 či 2002 včetně protipovodňové prevence, která byla v daném regionu vytvořena,“ přiblížil Tomáš Kučera z ERA Reality.

Novostavby se po roce 2002 v povodňových oblastech stavěly jen sporadicky. Případy, kdy by investoval v záplavové lokalitě někdo, kdo v daném místě již předtím nežil, byly a jsou podle Tomáše Kučery výjimečné. „Jediné, co může přebít obavu z dalších záplav, je silná osobní vazba k prostředí. Pokud už se lidé rozhodnou pro stavbu v rizikové oblasti, kde hrozí více přívalových dešťů, většinou stavějí dům bez sklepa, jen 50 a více centimetrů nad terénem. Obezřetnost kupujících a stavitelů postupem času po záplavách opadává, ovšem události dnešních dní ji opět posílí.“


Eliška Crkovská

mediální konzultant ERA Reality


 

O společnosti ERA Reality

ERA Reality vznikla v roce 1971 pod celým jménem Electronic Realty Asociates. Firmu založil Američan Jim Jackson, který jako první makléř sdílel s pomocí faxu své realitní zakázky s dalšími realitními kancelářemi. Pozici lídra v oblasti komunikace, technologií a služeb si ERA Reality drží dodnes. Působí ve 42 zemích po celém světě, provozuje 2400 kanceláří a spolupracuje s 32 000 makléři. Svou evropskou expanzi zahájila ERA v roce 1993 ve Francii, nyní spravuje nejrychleji rostoucí realitní síť v Evropě. Nová master franchisová licence ERA Reality pro Českou republiku byla udělena na jaře 2013.

 

 

 



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Reality