Jak snížit spotřebu energie v domácnostech? EU by věděla

O tom, že by každý měl s úsporou začít sám u sebe, není třeba dlouze se vypisovat. O zhasínání světel četl snad každý, kdo chtěl snížit cenu za elektřinu. Takových tipů a rad jsou celé stovky a záleží na každém, jak se k nim postaví. Evropská unie ale nechtěla spoléhat na uvědomělost českých občanů a rozhodla se ovlivnit spotřebu energie i svými cíli do roku 2020. Co čeká české spotřebitele?

Úsporné spotřebiče – investice, která se vyplatí

Přístrojů, které spotřebitelé dennodenně používají, je celá řada. Lednička, mrazák, mikrovlnka, toustovač, pračka, sušička, myčka, vysavač, žehlička, televize, domácí kino, počítač – a to není všechno. Jedním z cílů Evropské unie proto bylo posílit energetickou účinnost těchto přístrojů. K tomuto účelu byly zavedeny energetické štítky, které spotřebitelům názorně ukazují informace o spotřebě. Aby se výrobek vůbec mohl dostat na trh, musí splnit přísné požadavky. Následně je označen podle energetické náročnosti do několika tříd. Nejúspornější bývají označeny písmenem A až A+++.

Čeští spotřebitelé však trochu kazí hospodárné představy evropských úředníků. Většina z nich totiž nebere v úvahu úsporu v dlouhodobém měřítku, ale chtějí ji okamžitě. Proto stále vítězí cenovka na zboží nad studováním energetických štítků. Je něco levnější o pár tisícovek? Výborně, to bude dobrý kup, říká si ještě stále hodně Čechů. Trochu chytrý spotřebitel si však díky energetickému štítku vypočte, že spotřeba takových výrobků bývá astronomická. Zvláště u ledničky a mrazáků, které fungují nepřetržitě, je cenový rozdíl opravdu markantní. Evropská unie naštěstí myslí i na tento problém a pomalu zakazuje výrobky spadající pod nižší třídu než je „áčko“.

To, že se EU nebojí realizovat své vize o úspornějším kontinentu, dokazuje i plošný zákaz klasických žárovek, které nahradily jejich úspornější a LED varianty. Od letošního podzimu se díky nařízení EU staly ohroženým druhem i vysavače s příkonem vyšším 1600 wattů. A tím to zdaleka nekončí, podobných zákazů má EU připraveno na další léta poměrně dost.

Ze špatně izolovaných domů uniká teplo i energie

K plýtvání energie přispívají i nedostatečně zateplené zdi domů a bytu. Největším prohřeškem proti úspornému chování je v tomto případě nedostatečná střešní izolace obytných budov. Z promrzlých zdí se protáhne až 28 % zbytečné energie navíc. Jak proti tomu bude bojovat Evropská unie? Podle akčního plánu, který vypracovala Evropská komise, se mohou obyvatelé těšit doslova na revoluci bydlení. Primární je obnovení programu Nová zelená úsporám, který slibuje miliardy na vhodné zateplení. Řádnou podporu dostanou také pasivní domy, které nevyužívají tradiční metody vytápění a chlazení. Naopak spoléhají na kvalitní izolaci. Ve střednědobém horizontu by se podle evropských komisařů měly stát tyto domy standardem.

Tomáš Suchý

Tomáš Suchý

Tomáš Suchý studoval ČZU v Praze a v současností řídí produktovou politiku energetických kampaní v společnosti Adfinance s.r.o. Zkoumá trhy, vyjadřuje se do médii a připravuje novinky. Kromě specializace na energetiku se orientuje také na pojišťovací trh.

Logo TrigemaUšetřeno.cz je tzv. „vlajková loď“ společnosti AdFinance.cz. Jedná se o finanční supermarket, který nabízí široké srovnání finančních produktů napříč celým trhem. Přesná data umožňuji uživatelům najít tu nejlepší možnou nabídku na trhu a ušetřit nemalé peníze. Na Ušetřeno.cz si může zákazník srovnat téměř všechno od půjček, přes kreditní karty až po hypotéky. Portál se specializuje také na srovnání dodavatelů na energetickém trhu, čím šetří zákazníkům peníze a zároveň pro zákazníka sjedná všechnu potřební administrativu týkající se přechodu k jinému dodavateli.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Energetické okénko