Brána pro auto: podmínky pro výběr vjezdové brány

Při výběru plotu k vaší nemovitosti neřešíte jen vhodný motiv a provedení, ale také vhodný systém vjezdové brány. Je potřeba si uvědomit, že se jedná o nejčastěji používanou mechaniku domu a tudíž je důležité výběru věnovat maximální péči. Jaké možnosti dnešní nabídka bran a branek nabízí?

Když jste omezeni dispozicí pozemku
Nejprve si ujasněte, o jakou vjezdovou bránu budete mít zájem. Vycházet můžete částečně z prostorových a terénních dispozic pozemku, a také vašich estetických preferencí. Každý typ vjezdové brány se totiž hodí jinam. Někde nám pozemek neumožní kvůli stoupání použít bránu otočnou, jinde nemá posuvná brána prostor pro zasunutí. Každopádně na výběr máte buď posuvné, nebo otočné brány.

Pokud je pro vás prioritou minimální šířka průjezdu, je nejvhodnějším řešením jednokřídlá otočná brána. Jednokřídlá varianta má omezení pouze v doporučené maximální šířce průjezdu (měla by být do tří metrů) a v tom, že průjezd musí být vodorovně (tedy terén nesmí stoupat na straně, kam se brána otevírá).

Naopak dvoukřídlá otočná brána se hodí všude tam, kam rovněž nemůžete kvůli nedostatečnému postrannímu místu použít bránu nesenou, ale už nejste tolik limitováni šířkou průjezdu. Stejně jako u předchozí varianty i zde je nutné vodorovné umístění bez terénního stoupání na straně otevírání bran. Maximální doporučená šířka průjezdu je šest metrů.

Posuvné brány volí většina
Nejoblíbenějším typem bran jsou však samonosné posuvné brány, někdy také nazývané nesené. Jejich výhodou je minimální údržba a téměř žádná prostorová náročnost (vhodné například na pozemky, kde parkujete hned za vjezdem). Jedinou podmínkou je dostatečný prostor po stranách průjezdu. Počítejte zhruba s o třetinu větším prostorem pro odsunutí brány, než má samotný průjezd. Jedná se tedy o 4/3 šířky průjezdu. Stavební přípravy pro tuto variantu jsou nenáročné a zahrnují pouze vytvoření betonového základu s vyvedením kabeláže.

Poslední variantou, pro kterou se můžete rozhodnout, jsou posuvné brány po kolejnici. Jedná se o alternativní variantu k předchozímu nesenému typu v situaci kdy je brána příliš těžká, dlouhá nebo vysoká, případně když nemáte po straně průjezdu dostatek místa pro použití brány samonosné. Nevýhodou této varianty je nutná údržba kolejnice brány - od pevných částic nebo namrzlého sníh. Maximální šířka průjezdu je až deset metrů, potažmo do šesti v případě opravdu těžkých kovaných bran. 


Ještě komfortněji s pohonem
Protože vjezdovou bránu budete používat každodenně, je na každém, aby zvážil pořízení automatického pohonu, který výrazně zvyšuje komfort vjezdu na vlastní pozemek. Přestože lze realizovat pohon i bez přívodu elektrického proudu, rozumnější je opačná varianta.

„Teprve s dálkově ovládaným pohonem se stává otevírání brány komfortní a bezpečné. Samozřejmě by to neměl být jakýkoliv pohon, nýbrž kvalitní produkt, na který se můžete denně spolehnout,“ upřesnil Milan Kučera ze společnosti LAMARK.

Pokud máte k dispozici také garáž, je rozhodně praktické zkombinovat oba pohony a pro otevírání garážových vrat i vjezdové branky používat jeden vysílač. Vhodně vyladěný systém nabízí například výrobce bran a branek LAMARK (skládá se z garážových vrat, pohonu garážových vrat a pohonu vjezdové brány). Brány je možné osadit buď lineárními pohony, nebo podzemními, které u otočných bran umožňují otevírání na obě strany.

Dobrá rada nakonec - pokud se v problematice pohonů neorientujete, vždy volte kompletní dodávku spolu s bránou. Při individuálním pořízení pohonu můžete narazit pohon s méně kvalitním provedením, které zahrnuje plastové převody, poddimenzovaná ložiska apod.). Zejména u každodenně využívaných systémů byste se měli zaměřit na kvalitu, spolehlivost a dlouhou životnost.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Technika