Legendy a mýty o chřipce: Jak je to s kýcháním a klimatizací?

TNBiz, 9.2.2015

1. mýtus: Nejnebezpečnější je kýchání

Pověra, která se předává z generace na generaci. Kapénková infekce není tím největším přenašečem. "To je skutečně mýtus, protože víme, že nejčastější cesta přenosu je cesta kontaktem," vysvětluje imunolog Jiří Beran.

Pokud tedy máte chřipku, používejte výhradně jednorázové kapesníky, hned po použití je vyhoďte, ale hlavně si po každém vysmrkání nebo kýchnutí umyjte ruce.

2. mýtus: Vyvarujte se klimatizace

Chřipkové viry se v moderních klimatizacích nemohou usídlit. Speciální filtry je do oběhu prostě nepustí. Při chřipkové epidemii byste neměli chodit do kin nebo divadel - přenos nemoci tam ale opět hrozí hlavně přímým kontaktem.

3. mýtus: Chřipku zlikvidují antibiotika

Chřipka není bakteriálního, ale virového původu. Je nutné brát antivirotika, ale výhradně po konzultaci s lékařem. Nadměrné užívání antibiotik, může v těle vyvolat rezistenci. Až je budete opravdu potřebovat, nebudou fungovat.

4. mýtus: Očkování je na nic

Další lež - vakcína připravuje váš imunitní systém na možný boj s virem. Lidé, kteří se nechávají očkovat pravidelně každý rok, jsou před touto nemocí daleko lépe chráněni. "To, čemu je vakcinace schopná zabránit v 90 procentech případů, je prevence hospitalizací a prevence úmrtí," vysvětluje lékař.

5. mýtus: Měl jsem virózu, chřipku už nedostanu

Kašel s rýmou a chřipka jsou na první pohled podobné nemoci, ale přesto odlišné. Je to jako říci, měl jsem žloutenku, proto jsem imunní proti planým neštovicím. Nejlepší je jak virózu tak chřipku správnými léky řádně vyléčit.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tipy a triky