Jak se orientovat v nabídce oken a dveří

Čeká vás výměna starých oken a dveří? Stavíte domek a vybíráte okna? Jak se orientovat v nabídce? Podle čeho vybírat okna a dveře, nač si dát pozor při výběru dodavatele? Pomůžeme vám s odpovědí na tyto i další otázky v devítidílném cyklu: JAK NA OKNA A DVEŘE.

Dopředu si promyslete, co od oken a dveří očekáváte

Nová okna a dveře pro rekonstrukci i novostavbu vybírejte podle toho, co od nich očekáváte. Okno to není jen profil rámu a křídla, podstatnou část plochy tvoří zasklení. Volba zasklení je proto stejně důležitá jako výběr profilu, například trojsklo poskytuje lepší tepelnou izolaci než dvojsklo. Profil oken vybírejte podle stavební hloubky a případně počtu těsnění. Volba materiálu oken a dveří nemá na izolační vlastnosti vliv a nesouvisí ani s tím, zda se okna budou či nebudou rosit.

Omezovat výběr oken a dveří jen na požadavek úspory tepla zdaleka nestačí. Všechna okna na českém trhu by měla splňovat požadavky tepelně technických norem pro okna a dveře. Dodavatel by je měl jasně deklarovat příslušnými povinnými dokumenty.

V sázce jsou i další vlastnosti. Pokud bydlíte na rušném místě, mělo by vás zajímat jak efektivně řešit útlum venkovního hluku. Okna přístupná z chodníku by měla být lépe zabezpečena před zloději. Pokud máte malé děti, existují jednoduché a účinné způsoby, jak zajistit i jejich bezpečí. Bydlíte v prostředí, kde je zvýšená prašnost nebo jsou vaše okna často vystavena poryvům větru a deště? Počítejte s tím již při výběru nových oken a dveří.

Solidní dodavatel oken a dveří by vám měl umět poradit a odpovědět na vaše otázky. Vyplatí se vyřešit s novými okny také jejich stínění a další doplňky. Ušetříte si čas, peníze i nervy, protože i všechny doplňky by měly být s okny vzhledově i funkčně perfektně sladěny.

Pohlídejte si montáž oken a dveří

Správná montáž oken a dveří je přímo životně důležitá. Sebelepší okna může špatná montáž úplně znehodnotit. Tepelnou izolaci zajistí jen okna, která mají dobře ošetřené spojení se stěnami domu a jsou správně seřízená. Zabudování oken raději přenechte odborníkům, vyplatí se to. Pokud si pořídíte nová okna a dveře i s jejich montáží většinou dodavatelé poskytují také prodlouženou záruční dobu.

Jak vybírat materiál oken? V čem je výhoda plastových oken a kdy zvolit raději dřevěná okna? Nenechte se zmást některými mýty, která okna a dveře doprovázejí. Na volbu materiálu se blíže podíváme příště.

Ing. Milena Tomčíková, VEKRA

Ing. Milena Tomčíková, ředitelka úseku produktů značky VEKRA

"Výroba kvalitních oken a dveří, spolehlivé kompletní služby a rychlý záruční a pozáruční servis jsou základní kameny, na kterých stojí VEKRA. Pro naše zákazníky jsme jistotou, že se na nás mohou kdykoliv obrátit."


Logo VEKRAVEKRA je hlavní značkou největšího výrobce oken a dveří v ČR společnosti Window Holding a.s. Značka existuje na českém trhu více než 20 let. Vyrábí, dodává a montuje plastová, dřevěná, hliníková a dřevohliníková okna a dveře. Okna a dveře VEKRA vyrábí výhradně v ČR, a to ve čtyřech specializovaných závodech. V nedávné době VEKRA rozšířila nabídku o interiérové dveře a značkovou stínící techniku. V ČR má značka VEKRA více než 60 interních obchodních zastoupení.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Chytrá okna