Vánoce v ulicích ve znamení bezpečnosti

TNBiz, 20.11.2015

Včera celou Prahou otřásla zpráva, že kvůli obavám o bezpečnost obyvatel město letos uvažuje o tom, že zruší tradiční rozsvícení vánočního stromu na Staroměstském náměstí. Jde přitom o jednu z nejoblíbenějších tradic vůbec. Vedení Prahy má strach, že by akce, na kterou každý rok přichází tisíce lidí, mohla být riziková vzhledem k teroristickým útokům, které v poslední době sužují Evropu. Vánoční trhy zrušeny nebudou, oproti předchozím letem je ale budou provázet zvýšená bezpečnostní opatření.

K podobným krokům přistupují i jiná česká města. "Pan primátor v pondělí svolal schůzku, na které se řešila bezpečnostní opatření ve městě. Ostraha bude zvýšena na některých velkých akcích, které se budou v Ostravě konat. Konkrétně se jedná o dvě akce, které proběhnou v následujících dnech v Ostrava Aréně," uvedla pro TN.cz ostravská mluvčí Andrea Vojkovská. Změnu v programu letošních vánočních trhů město zatím neplánuje. Rozsvícení vánočního stromu se uskuteční podle plánu 30. listopadu před radnicí na Prokešově náměstí.

Podobně se letos zachová také Brno, které už v uplynulých dnech mírně posílilo počet strážníků v ulicích města. "Po dobu adventu bude na všech vánočních trzích ve městě panovat zvýšený dohled. K nějakým radikálnějším opatřením ale přistupovat nebudeme," uvedl tiskový mluvčí Brna Pavel Žára. Ani Brno nebude do programu trhů nijak zasahovat.

Zvýšenou ostrahu plánují v těchto dnech a především před Vánocemi také velká obchodní centra. "Pracovníci ostrahy jsou instruováni, aby v současných dnech dbali zvýšené obezřetnosti. Jsou napojeni na policii a všímají si čehokoli podezřelého," uvedla marketingová manažerka obchodního centra Nový Smíchov Jana Mouchová. Podle ní podezřelé osoby okamžitě prošetřují ve speciální místnosti. O rušení předvánočních akcí zatím neuvažují. "Nemáme jich tolik a jde především o to připomenout vánoční atmosféru. Snažíme se chovat tak, abychom nevyvolali paniku," dodala Mouchová.

Změny v zahraničí

Také Vánoce v zahraničí jsou ovlivněny teroristickou hrozbou. Například v Rakousku zrušili rozsvěcení vánočního stromu před vídeňskou radnicí, které se mělo konat 14. listopadu. "To bylo odloženo na dobu neurčitou resp. zrušeno z důvodu aktu piety a solidarity s Francouzi po útocích v Paříži. Na vídeňské radnici byla zároveň vyvěšena černá vlajka," uvedlo na svých stránkách ministerstvo zahraničí. Vánoční trhy ale klasicky probíhají.

Dle aktuálních informací od turistických kanceláří spolkových měst probíhají veškeré adventní trhy ve Vídni, Salcburku, Grazu, Innsbrucku i Linci bez jakýchkoliv změn a budou otevřeny v plánovaných termínech.

Češi, pro které je cestování za vánočními trhy do sousedních zemí oblíbenou tradicí, se ale musí připravit na komplikace. Z důvodů vyšší hrozby terorismu se zpřísňují opatření na hranicích a musí počítat s kontrolami. Také na zahraničních trzích panují zvýšená bezpečnostní opatření.

Podle cestovních kanceláří se prodej zájezdů na adventní trhy takřka zastavil. "Neočekáváme, že by se nějak zvedl počet lidí, kteří by si zájezd na vánoční trhy koupili. Po útocích v Paříži jich mnoho zájezdy zrušilo, i když jim cestovky nabízely jiný termín," uvedla pro TN.cz mluvčí Asociace českých cestovních kanceláří a agentur Kateřina Petříčková.
 



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tipy a triky