Povlečení z damašku: luxusní povlečení v nové úpravě

Venku pošmourno a chladno. Když vám zima klepe na okno, schovejte se před ní do peřin! Už naše babičky a prababičky věděly, v čem nám bude nejlíp – zahalte se do luxusu damašku. Jeho jedinečné vlastnosti vás v létě ochladí, ale v zimě krásně zahřejí, a spí se v něm – bez nadsázky – jako v bavlnce.

CO JE DAMAŠEK

 

tkanina se vzorováním různých tvarů a velikostí. Plochy vzorů jsou na okrajích hrubě odstupňovány a kontrastují světle nebo tmavě s hladkým podkladem. Kontrast vzniká tak, že se střídá osnovní a útková vazba, na povrchu jsou vidět vždy jen podélné osnovní nebo příčné útkové nitě. Unikátnost žakárského damašku spočívá ve střídání lesklých a matných ploch, což dodává vzorům jedinečnou plastičnost a hloubku dezénu.

Až jednu třetinu dne strávíme v posteli. Zatímco jsme si však zvykli starat se o to, abychom zbývající dvě třetiny prožili v pohodlí, to, v čem spíme, nás často příliš nezajímá. A to je chyba! Dopřejte si luxus a pohodlí také v ložnici.

Základem je samozřejmě kvalitní matrace a postel. Věděli jste ale, že pro kvalitní spánek je důležité také povlečení, ve kterém spíte? Naše babičky to věděly a i proto si damašku ve výbavě tolik považovaly. Damašek je totiž velmi příjemný a díky přirozeným vlastnostem bavlny zvyšuje kvalitu spánku. Splývavý materiál s propracovanými plastickými vzory vám na omak může připomínat hedvábí. Přináší do ložnic luxus, zároveň je velmi praktický – bavlněná příze damašku v létě chladí a v zimě hřeje. Je to navíc velmi odolný materiál, proto i dnes můžete v prádelnících českých domácností najít damaškové povlečení staré padesát a více let.

Luxus bez žehličky

Dokonalý materiál měl jen jednu chybu – krčil se a naše babičky tak nad ním musely se žehličkou strávit dlouhé hodiny. To už je dnes naštěstí minulostí díky moderním úpravám – damašek se dá koupit v nežehlivé variantě, tzv. EASY CARE. Díky speciální úpravě tkaniny se tak nemusíte o damaškové povlečení téměř starat. Stačí jej vyprat a pak si jen užívat hebkosti, splývavosti či detailního vzorování.

VLASTNOSTI DAMAŠKU

 

· MÁ DLOUHOU ŽIVOTNOST – garance na min. 200 pracích cyklů

 

· V LÉTĚ CHLADÍ, V ZIMĚ HŘEJE

 

· VELMI PŘÍJEMNÝ OMAK - díky přirozeným vlastnostem bavlny, u nejvyšších kvalit připomíná hedvábí

 

· KRÁSNÉ NAVŽDY – vzory jsou zatkány přímo v látce, nelze je tedy vyprat ani odřít

Také právě díky na pohled plastickému a na omak velmi jemnému vzorování se damašek těší velké oblibě. Vzory jsou zatkány přímo v látce a nejde je tedy ani vyprat ani odřít. Nejjemnější a nejpropracovanější vzory se tvoří z těch nejjemnějších přízí, které musí být zároveň velmi pevné, aby vydržely. Výrobci využívají česanou přízi z egyptské bavlny, která v délce jednoho kilometru váží jen 6 gramů, a tvoří tak hebký damašek, že na omak připomíná hedvábí. Výrobců, kteří ale dokážou zpracovat takovou přízi, je na světě jen několik. A jeden je přímo v Česku!

Damašek z Česka u šejků v Arábii

Damašek k nám přišel z Číny, kde se začal vyrábět před tisíci lety, přes Blízký východ. Věděli jste ale, že jeden z nejvýznamnějších a největších výrobců žakárských tkanin na světě sídlí v Broumově? Firma VEBA se tam zabývá výrobou bavlněných textilií více než 150 let. Vlastní nejmodernější žakárské stroje, které dokážou tkát ty nejtenčí česané příze z egyptské bavlny, a zaměstnává desítky návrhářů, kteří navrhují nejrůznější vzory – od tradičních až po ty nadčasové.

Není divu, že je o damašek z České republiky velký zájem. VEBA vyváží do více než 21 zemí světa, velká poptávka je po něm především v Evropě, ale také např. v Rusku, Kazachstánu nebo Saudské Arábii. Nechte se i vy zahalit do příjemného materiálu, který vám zaručí tu nejvyšší kvalitu spánku, vydrží minimálně do další generace a přinese luxus do vaší ložnice.

Trendy je návrat k přirozené kráse

A co je letos trendy? „Mikro-dezény a 3D-dezény, z barev tyrkysová, levandulová, šedá a také starorůžová,“ říká hlavní dezinatérka společnosti VEBA Rita Valešová, jejíž oddělení se stará o převod grafických návrhů do podoby vhodné pro výrobu damašku. Jako i jinde, také u damašku se vrací důraz na přirozenou krásu. „Naprosto výjimečným svého druhu je řada Natural Cotton, která nabízí přirozenou krásy bavlny. Při výrobě se nepoužívají chemické procesy a vláknu je tak zachován jeho ledvinovitý průřez a přírodní barevnost,“ dodala Valešová.

Věděli jste, že:

 

· jedno povlečení se skládá z více 70 tisíc přízí, které dosahují celkové délky přes 200 km?

 

· výroba povlečení od přípravy, přes utkání, barvení, finální úpravy až po konečné ušití trvá asi 3 měsíce?

 

· ty nejjemnější a nejkvalitnější příze váží v délce jednoho kilometru pouhých 6 gramů?

 

· žakárský stroj, který usnadnil a zpřesnil výrobu damašku, byl vynalezen v roce 1801? Dnes jsou žakárské stroje plně řízeny počítačem a jsou neuvěřitelně precizní.


Zdroj: VEBA a.s.

 



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie Interiéry, nejlépe hodnocené fotografie



Články Interiéry