Nový pokoj v podkroví: správná izolace nedovolí zimní ani letní výkyvy teplot

Podkroví často slouží jako sklad sezónních nebo nepotřebných věcí. Prostor lze ale využít i jako pokoj pro hosty nebo klidnou pracovnu, a to s využitím vhodné izolační technologie. Díky suché vestavbě izolace místnost poskytne útočiště před zimou i letním žárem. Jak na půdě vybudovat skvělou „zašívárnu“, vám na březnových předváděcích akcích ukážou odborníci v projektových marketech Hornbach.

Základem systému suché výstavby izolace jsou pásy ze skelné vaty a sádrokartonové desky. Ty se připevní na nosné konstrukce a díky tmelu a výztužným páskům vytvoří z podkroví zbrusu nový pokoj. Tuto metodu lze využít u novostaveb, ale i v případě rekonstrukcí starších domů nebo bytů. Díky ní se vyhnete lepidlům, maltě a dalšímu vyzdívání a celý projekt tak nezabere zbytečně mnoho času. Po všechny březnové víkendy se můžete přijít inspirovat do Hornbachu, kde vám poradí s kompletním postupem i výběrem materiálu.

I izolace potřebuje ochranu proti vlhkosti

V první řadě se soustřeďte na nosné konstrukce mezi krokvemi. Prostor mezi jednotlivými fošnami konstrukce utěsněte izolační vatou. Doporučená tloušťka vatové izolace je alespoň 160 milimetrů. „Zateplení stropu a stěn neslouží jen k tomu, aby místnost nebyla v zimě promrzlá. V létě totiž zase napomáhá k tomu, aby podkroví nebylo přehřáté, udržuje v něm tak příjemné klima,“ vysvětluje Radim Kuřátko, odborník na stavbu z Hornbachu. Izolaci mezi krokvemi přikryjte parotěsnou fólií, jejíž pásy neprodyšně slepte dohromady. Předejdete tak pronikání vzdušné vlhkosti z místnosti do izolační vaty.

Stejný postup aplikujte také u izolace stěn. Ideálním materiálem je opět skelná vata. Tu lze snadno stlačit a díky své nízké hmotnosti je dobře zpracovatelná a lehce se instaluje. Využít můžete například skelnou vatu Isover Domo vhodnou pro jakékoli tepelné nebo zvukové izolace. Zejména jako výplň v konstrukci stropů jsou vhodné desky Isover Merino. Po připevnění vatových pásů a parozábrany můžete přejít k instalaci vnitřního obložení, pro nějž se běžně využívá sádrokartonových desek.

Tečkou za opláštěním je tmelení spár

Po instalaci izolačních pásů skelné vaty a jejich překrytí parozábranou připevněte kolmo na nosníky dřevěné konstrukce krokví profily pro uchycení desek. Použít můžete kovové nebo dřevěné latě, avšak dbejte na to, aby od sebe nebyly vzdáleny více než 50 centimetrů. Kovové profily lze upevnit díky systémovým upevňovacím prvkům, zatímco u dřevěných si vystačíte s vhodnými šrouby. Nařežte desky sádrokartonu do požadovaných rozměrů a pusťte se do montáže, abyste je s pomocí šroubů připevnili na všechny stěny místnosti.

Po osazení podkroví deskami zbývá zakrýt spáry a upravit rohy a sokly lištami – ty mohou být hliníkové, plastové, ale i dřevěné. Samotné tmelení spojů není složité, ale pro jeho úspěšné provedení zkontrolujte, že hlavičky šroubů nevyčnívají z desek. Jako prevenci proti praskání spojů mezi deskami použijte výztužné pásky. Tmel po nanesení první vrstvy nechte zaschnout a poté obruste případné nerovnosti. Nanesením druhé, širší vrstvy tmelu na spáry zajistíte jejich pevnost a dokončíte celou izolaci podkroví.

Pokud byste celý postup raději viděli na vlastní oči, navštivte během březnových víkendů projektové markety Hornbach. Jejich odborníci vám vedle názorné ukázky zodpoví všechny případné dotazy a pomohou zvolit vhodný materiál i náčiní.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie Stavba, nejlépe hodnocené fotografie



Články Stavba