Povlečení z damašku je i letošní trend, potvrdil veletrh ve Frankfurtu

Luxusní vzhled, užitné vlastnosti, tradice, ale i nové technologie úpravy. I to jsou důvody, proč je damaškové povlečení letošním hitem. Potvrdil to také největší a nejvýznamnější veletrh bytového textilu Heimtextil, který se každoročně koná v německém Frankfurtu.

„Novinkou jsou úpravy pro snadnější údržbu a nová technologie výroby, která kombinuje tkaný vzor s tiskem,“ uvedla Jitka Vysoká, šéfdesignérka broumovské společnosti VEBA, která na veletrhu letos představila čtrnáct typů damaškového povlečení.

Damaškové povlečení patří k tradičním materiálům díky luxusnímu vzhledu i užitným vlastnostem. Damašek je savý, prodyšný, příjemný na omak, v zimě hřeje a v létě chladí. A jeho vzory s jemnou plasticitou a odlišným leskem vytkaných motivů nelze v jiném materiálu napodobit. „Hra odlesků při pohledu z různých úhlů je na damašku jedinečná - nese v sobě esenci luxusu a tradice , které se stále v trendech v různé míře opakují, každoročně je do trendů zařazen styl, který luxus s jeho lesky a odkazy na drahé kameny či kovy evokuje,“ říká Jitka Vysoká.

Módní jsou geometrické dezény i přírodní motivy

Jak dodává, stále více lidí se vrací k damašku jako tradičnímu materiálu i díky speciálním úpravám tkaniny pro snadnější údržbu. Damašek se tak dá dnes pořídit i v nežehlivé variantě, tzv. EASY CARE, díky které se uživatelé nemusí o povlečení téměř starat. Stačí jej vyprat a pak si jen užívat hebkosti, splývavosti či detailního vzorování. Další novinkou letošního roku je kombinace vytkaného vzoru a tisku.

A co je letos trendy? Veletrh Heimtextil letos ukázal, že stále oblíbenější je damašek vyšší kvality z jemných přízí. „Trendy jsou letos stínované geometrické dezény nebo geometrie v kombinaci s ornamentem, které vyvolávají zdání plasticity či trojrozměrnosti matriálu. Stále větší zájem je ale také o tradiční přírodní motivy, které jsou nadčasové a zároveň odrážejí současný trend obracet se k přírodě, hledat v ní inspiraci a relax,“ dodala šéfdesignérka Jitka Vysoká.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie Interiéry, nejlépe hodnocené fotografie



Články Interiéry