Často extrémní, ale krásná: taková je současná architektura v Alpách

Inspirativní, ekologická, harmonická, originální, vizionářská a krásná. Tyto přívlastky nechybějí prakticky v žádném textu, který popisuje současnou architekturu a progresivní výstavbu v Alpách. Bez ohledu na to, zda jde o kostel, restauraci, rodinný dům, terminál lanovky nebo společenské centrum.

 Řada realizací ze Švýcarska, Rakouska, Itálie, Francie nebo Slovinska, na jejichž území horský masiv Alp zasahuje, byla oceněna v architektonických soutěžích. A pravidelně se objevují v médiích jako ukázka stavebního umu i architektonické invence. Přes pět desítek nejzdařilejších realizací z posledních dvaceti let představuje prostřednictvím velkoformátových fotografií dvojice výstav s názvy Constructive Alps 2015 a Built in Swiss Mountains. V Galerii architektury Brno bude pro veřejnost přístupná od 23. března do 4. dubna. Následně se přesune do pražské Galerie Jaroslava Fragnera, která obě výstavy zpřístupní od 8. dubna do 15. května.

Projekt byl podpořený v rámci Fondu Partnerství v Programu švýcarsko-české spolupráce. Vedle dílčích přednášek jej 30. dubna doprovodí česko-švýcarská konference na Technické univerzitě Liberec za přítomnosti předních architektů a teoretiků z obou států. Více informací na stránkách galerie www.galeriearchitektury.cz nebo pražské Galerie Jaroslava Fragnera - www.gjf.cz.

Výstavy Constructive Alps 2015, prezentace výsledků prestižní architektonické ceny, a Built in Swiss Mountains jsou součástí rozsáhlejšího projektu Postaveno v horách / Nové stavby ve švýcarských horách. Ten dokládá, že současná architektura a stavební postupy mohou být v naprostém souladu s přírodou. A to i přes složité klimatické i terénní podmínky prostředí alpských hor.

Díky vyspělým technologiím je většina realizací maximálně šetrná k životnímu prostředí. Výstavy prezentují i ty projekty, které vznikly za využití tradičních lokálních materiálů a stavebních a řemeslných postupů. Návštěvníci tak uvidí nejen emblematické novostavby, ale i nebývalé zdařilé rekonstrukce a obnovy historických sídel.

"Oceňujeme, že švýcarský tým při širším výběru prezentovaných staveb vnímal také širší souvislosti architektury. V tom jsou obě výstavy unikátní. Nejde v nich jen o samotnou architekturu, ale celou řadu dalších vlastností. Urbanistické začlenění, minimální dopad výstavby i provozu na přírodu, přínos komunitě...," vysvětluje Dan Merta z Galerie Jaroslava Fragnera. Tomu odpovídá i charakter realizací - zastoupeny jsou rodinné domy, zemědělské usedlosti, stavby související s cestovních ruchem, lázně, objekty pro sociální nebo vzdělávací účely nebo i komerční budovy jako kanceláře či obchodní domy.

Mezi tvůrci, jejichž projekty jsou na dvojici výstav Constructive Alps a Built in Swiss Mountains, zastoupeni, nechybějí klíčové osobnosti švýcarské architektury jako Peter Zumthor, Mario Botta, Gion A. Caminada, Baserga-Mozetti nebo Bearth_Deplazes. Prostor dostala i řada progresivních ateliérů z Rakouska, Slovinska nebo Itálie.

"Víme, že horská architektura ve Švýcarsku nebo Rakousku poutá dlouhá léta pozornost také tuzemských architektů nebo turistů. Rádi bychom, aby na výstavě našli inspiraci také tuzemští investoři a developeři. Také v našich horách vzniká množství staveb, které by si zasloužily podobně komplexní a ohleduplný přístup, jaký vidíme v Alpách," dodává Dan Merta.

Postaveno v horách / Nové stavby ve švýcarských horách

Galerie Architektury Brno 22. 3.– 4. 4. 2016

www.galeriearchitektury.cz

Galerie Jaroslava Fragnera, Praha 8. 4.–15. 5. 2016

www.gjf.cz



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tiskové zprávy