Daňové přiznání i změna zdravotní pojišťovny do konce března

TNBiz, 29.3.2016

Konec března se nezadržitelně blíží a lidé mají poslední hodiny na to, aby dostáli svým daňovým povinnostem a využili možnosti změnit zdravotní pojišťovnu, pokud s tou stávající nejsou spokojeni. A pokud si všechno správně promyslíte a propočítáte, můžete na tom i pěkně vydělat.

Daňové přiznání
Hodně lidí si myslí, že daňové přiznání je jen záležitostí podnikatelů, povinnost přiznat daň z příjmu má ale daleko více lidí.

Povinnost podat daňové přiznání mají ti, kteří:

• mají (nebo během roku měli) aktivní živnostenský list

• mají kromě zaměstnání ještě jiné příjmy (např. pronájem, honoráře, vedlejší příjem, příjmy z kapitálového majetku...)

• byli v průběhu roku souběžně zaměstnáni u více zaměstnavatelů a mají tedy příjmy od více zaměstnavatelů

• mají celkový roční příjem za rok 2015 vyšší než 1 277 328 a podléhají tak solidární dani

Řádně vyplněné daňové přiznání včetně všech potvrzení je nutné podat na finanční úřad do 1. dubna 2016. Když tento termín překročíte o více než pět pracovních dní, hrozí vám pokuta. Pokud podáváte daňové přiznání přes daňového poradce, termín se posouvá na 1. července, do 1. dubna je ale nutné předložit finančnímu úřadu plnou moc.

Změna zdravotní pojišťovny
Nejste spokojeni s výhodami, které vaše zdravotní pojišťovna nabízí? Nemá vaše pojišťovna smlouvu s lékaři, které navštěvujete? Pak je možná čas na změnu. Změnit zdravotní pojišťovnu můžete jednou za rok, nově k tomu ale můžete využít dva termíny.

Podle termínu, kdy o změnu požádáte, se stanete klientem nové pojišťovny buď od 1. července (žádost od 1. ledna do 31. března), nebo od 1. ledna (žádost od 1. července do 30. září). Pro přechod k jiné pojišťovně je třeba vyplnit a podepsat papírovou přihlášku a odevzdat na pobočku nové pojišťovny. Odhlášení u staré pojišťovny provede ta nová, vy ale musíte odevzdat průkaz pojištěnce. Nezapomeňte o změně informovat při nejbližší návštěvě své lékaře.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tipy a triky