Bydlíme se šperky

REKLAMA       Jiřina Kavková, 22.6.2016
V domácnosti každé ženy i muže se najde alespoň jeden šperk. Minimálně hodinky. Ale ve většině bytů lze v různých mističkách a krabičkách rozmístěných po celé výměře dohledat třeba i zlaté prstýnky, ať už vlastní snubní, nebo ty zděděné po babičce. A vzhledem k tomu, že málokdo z nás je milionář, který by si doma hřál pár diamantů a drahokamů (většinou drahý kámen, který vlastníme, si střežíme jako oko v hlavě), schováváme porůznu spíše stříbrné šperky – ty jsou cenově velice dostupné a hodí se skoro ke všemu.

Zkuste se na chvíli zastavit a porozhlédnout se po svém domově. Kde všude na vás jukne nějaká bižuterie nebo dražší kousek? Kde jste nechala zrovna ty zlaté náušnice, které nosíváte každý den do práce? V koupelně u zrcadla? Na nočním stolku? Na toaletce? Nebo jste snad tak disciplinovaná a vracíte každý klenot zpátky do krabičky nebo do měkkým materiálem vyložené přihrádky ve šperkovnici? Vidíte? Šperk většinou zůstane tam, kde ho zrovna odložíte. Jak se vám potom hledá?

Jistě dobře víte, že řetízky, náušnice a prstýnky ze zlata či stříbra nepatří do posilovny ani do bazénu či vany. Snubáky, zásnubáky i ostatní prsteny si jistě před mytím nádobí, úklidem i zahradničením stáhnete z prstů. Kam však pak s nimi? Rozhodně do původní krabičky nebo šperkovnice s jednotlivými kotečky. Vyvarujte se stromů na náušnice nebo rukou na prsteny. Když jsou stříbrné šperky na jedné hromádce, navzájem se odírají, a nedejbože, aby některý z nich zdobily diamanty nebo drahé kameny či perly. Ty se totiž tak snadno vyviklají a ošoupají, když jim nevěnujete dostatek pozornosti.

Nevyhazujte proto originální krabičky vystlané sametem, ve kterých se bude vašim oblíbeným náušnicím ze zlata bílého, žlutého či růžového dobře odpočívat. I řetízky z drahých kovů vám za vlastní přihrádku ve šperkovnici nebo kazetu poděkují – minimálně se vyhnete jejich zamotání, následnému nervy drásajícímu rozplétání a nešťastnému přetržení. Rovněž prodloužíte jejich životnost, protože tak rychle nezajdou a nezčernají.

Myslete na své drahocenné skvosty a nenechávejte je ležet, kde se zrovna povede. Dopřejte jim vhodné uskladnění: šperky vám budou déle dělat radost, aniž byste museli vyčlenit speciální zásuvky na ty kousky, které potřebují odborné ošetření a opravu od zlatníka. Zároveň si ušetříte spoustu starostí, protože když se naučíte třeba snubní prstýnek ze zlata po sundání vrátit na jeho místo, tak půjdete na jistotu a nestrávíte zbytečně plno času jeho hledáním. Šperky se vám přestanou záhadně ztrácet a ještě záhadněji objevovat v nečekaných koutech domácnosti. Protože kdo z nás už se nepotkal s řetízkem zavěšeným na okenní kličce nebo prstýnkem v cukřence?



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tipy a triky