Končí válka s církví kvůli vracení majetku?

TNBiz, 9.7.2016

Církev požadovala například skvosty Alšovy Jihočeské galerie v Hluboké nad Vltavou. Církev chtěla předměty do svého majetku. "Ta reálná hodnota je skutečně neodhadnutelná, je to přece jen kus, předmět který tu byl minimálně 500, možná 700 let," řekl TV Nova nad exponáty Aleš Seifert,ředitel galerie.

I o ně vedly církve spor - teď zřejmě zůstanou nadále v majetku Jihočeského kraje. Stažení žalob na kraje oznámili biskupové po zasedání ve Velehradě. "Tento postoj je veden snahou o účinnou spolupráci s kraji v rámci společné starosti o památky, sociální péči, vzdělávání a kulturu," uvádí se v prohlášení biskupů ke stažení žalob.

Politici takový krok vítají. "Já teď čekám, že se církev skutečně začne zabývat tím stahováním žalob," uvedl například hejtman Jihočeského kraje Jiří Zimola (ČSSD). "Válečný stav mezi církvemi a veřejnou mocí by určitě nesloužil ani jednomu ani druhému," reagoval Miroslav Kalousek (TOP 09).

Konečně se uklidní i atmosféra mezi studenty průmyslové školy v centru Českých Budějovic. Církev i v tomto případě žalobu na navrácení budov, ve kterých průmyslovka sídlí, prý vezme zpět. Katolické subjekty požádaly ve městě ještě o další dvě školy.

Stažení žalob se ale netýká obcí. Jejich starostové doufají, že i oni se s církvemi dohodnou. A někde to už funguje. "Náš pan farář mě navštívil, vedli jsme spolu takové rozumné jednání, sám přišel s nápadem, že na obec se nebude podávat žádná žaloba," řekl například starosta Kovářova Pavel Hroch (Jihočeši 2012).

Před okresními soudy se začátkem června vedlo přes tři sta šedesát sporů se Státním pozemkovým úřadem a dalších zhruba pět set sporů eviduje úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tipy a triky