Světová architektura se představí v cyklu tří přednášek

Architektky II – takový je souhrnný název tří přednášek, které vždy první čtvrtek v měsíci postupně představí v pražském kině Světozor tři mimořádné ženy, které na různých místech světa výrazně spoluvytvářejí tvář současné architektury. Kruh tak pokračuje v mapování významné a nezastupitelné role žen v tomto oboru. Nizozemská architektka a zakladatelka studia Dok Architecten Liesbeth van der Pol, její švýcarská kolegyně Annette Gigon z ateliéru Gigon /Guyer Architects i mimořádně vzácný host, Jihoafričanka Kate Otten jsou renomované tvůrkyně s mnoha originálními realizovanými projekty, které získaly řadu ocenění. Přednáška Liesbeth van der Pol 6. října zároveň uzavírá letošní úspěšný Den architektury.

Nizozemská architektka  Architecten Liesbeth van der Pol

Program:


6. října 2016 od 19:30

Liesbeth van der Pol (NL)

V angličtině, bez tlumočení, zdarma


3. listopadu od 19:30

Annette Gigon (CH)

V angličtině, bez tlumočení


1. prosince od 19:30

Kate Otten (ZA)

V angličtině, bez tlumočení

Liesbeth van der Pol (*1957) vystudovala architekturu na Technické univerzitě v Delft. V roce 1995 založila společně s Hermanem Zeinstrem ateliér Dok Architecten. Mezi výrazné realizace patří WKK elektrárna v Utrechtu či Muzeum námořnictví v Amsterodamu. V letech 2008–2011 působila jako státní architektka na Ministerstvu pro bytovou výstavbu a uzemní plánování. Architektura by dle architektky měla mluvit sama za sebe. Má být jako výrazná osobnost – vitální, vzbuzovat vášeň, fascinovat, zanechávat v nás určité dojmy.

Annette Gigon (*1959) absolvovala v roce 1984 Fakultu Architektury ETH v Curychu. V roce 1989 založila s Mikem Guyerem architektonický ateliér Gigon /Guyer Architects. Mezinárodní pozornost si získali jedním z prvních projektů – Kirchner Museum v Davosu. Následovala přístavba muzea ve Winterthuru či Archeologické muzeum a park v Kalkriese. V posledních letech se kancelář věnuje i bytovým domům a administrativním budovám. Klíčovým projektem byl mrakodrap Prime tower v Curychu.

Kate Otten patří mezi nejuznávanější architekty Jižní Afriky. Vystudovala architekturu na Witwatersrandské univerzitě v Johannesburgu. V 1989 založila vlastní architektonické studio Kate Otten architects, které si získalo svou prestiž díky realizaci rozmanitých projektů, jež se mimo jiné vyznačují citlivostí k africké tradici a vytváří tak opozici k převažující „západní“ estetice. Mezi významné projekty patří Arteterapeutické centrum v Sowety či rekonstrukce historické věznice v Johannesbugu.

Pořádá: Kruh z. s.
Ve spolupráci: IPR hl. m. Prahy
Pod záštitou: České komory architektů
Projekt podpořily: Ministerstvo kultury ČR, Státní fond kultury ČR, Magistrát hl. m. Prahy, Nadace české architektury, Městská část Praha 7, Velvyslanectví Nizozemského království , the Swiss Arts Council Pro Helvetia, Laufen CZ s. r. o., SIPRAL a. s., MDA Praha s.r.o., MY DVA group a. s., FORBO FLOORING, KOMA MODULAR s. r. o.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tiskové zprávy