Osvětlení nehraje jen funkční, ale i designovou roli

Světlo je klíčovým prvkem v interiéru, ne vždy se mu ale dostává dostatek pozornosti. Vhodně zvolené osvětlení je přitom designovým doplňkem, který dokáže přivést k dokonalosti i nevýrazný obývací pokoj, koupelnu či kuchyň. Při výběru světel je důležité myslet zejména ekonomicky, ale do úvahy je potřebné brát i aktuální „světelné“ trendy a styl vašeho bydlení. V projektových marketech Hornbach můžete vybírat z opravdu široké nabídky.

Móda v osvětleních je dnes skutečně rozmanitá a neustále se vyvíjí. Z trhu postupně mizí klasické žárovky a nahrazuje je LED technologie. Ta designérům nabízí větší prostor pro kreativitu, a tak vznikla široká škála osvětlení, které interiéru dodají patřičnou noblesu. Světlo totiž nehraje v bytě jen funkční roli, ale je i důležitým designovým prvkem.

Myslete úsporně

LED technologie si našla svoje místo nejen v domácnosti, ale i v oblasti techniky či umění. Svoje prvenství mezi zákazníky si vydobyla zejména díky výhodám, které nabízí. Vyznačuje se nízkou spotřebou elektrické energie, vyšší účinností a dlouhou životností. Pokud při volbě osvětlení upřednostňujete LED zdroje, snížíte tak spotřebu elektrické energie v bytě minimálně o desetinásobek. Zároveň přeměníte více než 85 % elektrické energie na světelnou a led světla vydrží svítit v průměru až 50 tisíc hodin. „V případě, že nechcete při placení účtů za spotřebu energie sáhnout hluboko do kapsy, vyzkoušejte novinku – LED zdroj s mikrovlnným senzorem. Při pohybu se automaticky zapne a svítí přibližně 20 vteřin,“ uvádí Zdenko Svoboda, odborník na osvětlení z projektových marketů Hornbach.

Bodová světla dožívají, dominuje industriální styl

Osvětlení je neoddělitelnou součástí každého prostoru. Při jeho výběru je však podstatné, abyste místnost ladili v jednotném designu. K vintage nábytku proto nekupujte lampy v industriálním stylu. Různorodé provedení doplňků prostor rozbije a působí neuceleně, chaoticky a tedy i neútulně. Tlumené osvětlení volte v prostorech, ve kterých si chcete odpočinout.

Vlastnoručně připravené kousky jsou tento rok „in“ i ve světě osvětlení. Pokud holdujete řemeslné výrobě, ideální volbou na zútulnění bydlení je výroba osvětlení z recyklovatelných materiálů. Můžete například použít zachovalou lampu po starých rodičích, kterou potáhnete moderní textilií ve svěžích barvách, doplníte úsporným LED zdrojem a originální kousek je na světě.

Snad největší popularitu ve světě osvětlení dnes zažívá takzvaný „průmyslový styl“, který pracuje s jednoduchostí kovu a surovou krásou. Tyto ocelové prvky v kombinaci s minimem skla oceníte v skromně zařízeném bytě s čistými liniemi. Na bodová světla zapomeňte, svoje si už odžily. Aktuálně na trhu dominují stínidla v nadrozměrných velikostech, která jsou středobodem pozornosti. Dokonale doplňují velkou halu, ale když je zavěsíte nad jídelní stůl, dokáží podtrhnout i kouzlo kuchyně či jídelny.

LED osvětlení, schodiště

Nápaditý a bezpečný doplněk

Pokud uvažujete o tom, jak byste mohli nápaditě a vkusně zesvětlit schody, chodby anebo kuchyňskou linku, sáhněte po LED pásech. „V rámci bezpečné domácnosti jsou LED pásky stále oblíbenějším doplňkem a lidé je využívají na osvětlení schodů či schodišť. Pásky se dají upevnit na stěnách podél schodů a manipulace s nimi je skutečně jednoduchá. Takovéto osvětlení působí příjemně zejména v noci, protože není potřebné rozsvěcovat stropní světla,“ vysvětluje Zdenko Svoboda z Hornbachu. Pásky dodávají bydlení moderní a útulnější podobu, ale jejich hlavní výhodou je bezpečnost. V projektových marketech Hornbach lze vybírat ze široké nabídky LED osvětlení se zárukou trvale nejnižších cen.




Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie Interiéry, nejlépe hodnocené fotografie



Články Interiéry