Žadatelům o kotlíkovou dotaci hrozí, že přijdou o finanční příspěvek až 127 500 korun

Pro celou Českou republiku je do roku 2020 na výměnu starých kotlů vyčleněno z evropských peněz devět miliard korun. Lidé, kteří chtějí získat až 85 procent nákladů na obměnu starého kotle, mohou žádat o dotaci v takzvaných výzvách, které jednotlivé kraje vyhlašují. Ty se liší jak datem registrace žádosti, termínem doložení dokladů o instalaci kotle, tak i objemem financí určených pro konkrétní kraj. Například v Jihomoravském kraji musí žadatelé, kteří uspěli v první výzvě, vyměnit zdroje tepla do konce tohoto října. Ve Zlínském kraji dostali lidé více času, termín jim kraj prodloužil do 31. ledna příštího roku. Proti tomu Pardubický kraj vyhlásil koncem srpna už druhou výzvu. Společným pojítkem jsou ale podmínky, za nichž musí žadatelé o dotace kotel vyměnit.

Kvalifikovaný instalatér nedostatkovým zbožím

Jednou z podmínek pro získání až 85 procent nákladů na obměnu kotle na tuhá paliva je instalace kotle certifikovaným instalatérem. Ne tedy každý řemeslník může žadatelům kotlíkové dotace kotel připojit. „Naše asociace poskytla za poslední rok školení přibližně 850 žadatelům, což je zhruba polovina certifikovaných instalatérů v České republice,“ říká Lucie Bělocká z Asociace podniků topenářské techniky. Podrobný přehled instalatérů podle krajů naleznete na stránkách asociace, celkový přehled pak na webu Ministerstva životního prostředí . Je také zcela běžné, že lidé odkládají výměnu kotle na poslední chvíli. „Jenom v Jihomoravském kraji předpokládáme do začátku topné sezóny prodej minimálně 300 kotlů,“ říká Radim Klacek ze společnosti Gienger, předního prodejce techniky pro zařízení budov.

Hodně práce, málo času

„Majitele kotlů na tuhá paliva v některých krajích letos na podzim zastihla dokonce dvě legislativní opatření. Jednak nutnost dokončit instalaci nových kotlů u kotlíkové dotace do stanoveného termínu i zákonná povinnost mít od nového roku platnou revizi kotle,“ říká Tomáš Holeček, odborník na potrubní systémy ze společnosti AZ Pokorny. Podle Karla Černého, odborného technika, je v České republice téměř půl milionu domů, které by měly tuto revizi podstoupit. A pokud revizní technik zjistí závadu na kotli nebo potrubí, nařídí nápravu stavu. „Ke všem těmto činnostem potřebujete kvalifikovaného topenáře. Vzhledem k tomu, že veškeré úpravy na kotli je nutné dělat nejlépe před začátkem topné sezóny, dokud se kotel ještě nepoužívá, je za minutu dvanáct sjednat si kvalifikovaného topenáře,“ doplňuje Holeček.

Nové technologie zkracují čas

Pro instalatéra je podstatný čas, který stráví nad instalací kotle. To může být i rozhodujícím jazýčkem na misce vah, zda vůbec kvalitního instalatéra seženete. Nejvíce času trvá propojení kotle potrubním systémem. Pro připojení kotle máte na výběr trubky z více druhů materiálů, mezi často používané patří měď a nerezový vlnovec .

Měď je klasický materiál, který používají topenáři už řadu let. I když neměníte kotel v rámci kotlíkové dotace, rozhodně při použití měděných trubek nešetřete na kvalifikovaném a precizním instalatérovi. Trubky se napojují řadou tvarovek, například kolínky, které je nutné pájet. „Pokud není svár proveden správně, máte zaděláno na budoucí problém. Tímto místem vám za čas zaručeně poteče voda. Nejhorší situace může nastat, pokud je nekvalitně provedený spoj zabudovaný ve zdivu,“ upozorňuje instalatér Jan Neužil.

Správné zapojení kotle na elektřinuDruhou možností je použití nerezového vlnovce flexira. V podstatě jde o trubku z chirurgické oceli upravenou speciální technologií tak, aby šla jednoduše ohnout rukou, ale zároveň držela tvar. Svařit jedno kolínko u mědi trvá přibližně 15 minut. Tím, že instalatér trubku z nerezového vlnovce jednoduše ohne a nemusí spoje pájet, potřebuje na zapojení kotle polovinu času. Nerezový vlnovec flexira je materiál, který se běžně používá pro bezpečnostní přípoje plynu. Vzhledem k minimálnímu množství rizikových spojů jde z dlouhodobého pohledu o nejbezpečnější materiál pro rozvody vody, plynu a topení po domě. Především mladší generace topenářů ho používá při instalaci potrubí zabudovaných ve zdi nebo v podlaze. Nerezový vlnovec neoxiduje, hodí se proto do sklepů, nevytápěných prostor i vlhkých místností.

Pravidla pro čerpání dotace

Na koupi a zprovoznění nového kotle můžete získat až 85 procent z maximální částky 150 tisíc korun, které jsou určeny na výměnu starého kotle na pevná paliva za ekologičtější tepelný zdroj. Kotlíková dotace čerpá finanční prostředky ze zdrojů Evropské unie, konkrétně z Operačního programu Životní prostředí, jehož hlavním cílem je zlepšit životní prostředí na území České republiky a snížit spotřebu tuhých paliv. Cílem dotačního programu je do roku 2020 vyměnit minimálně 80 tisíc kotlů v celé České republice.

Zdroje:

Přehled certifikovaných topenářů Ministerstvo průmyslu a obchodu:

http://www.mpo.cz/dokument167893.html

Mapa certifikovaných instalatérů podle krajů

http://www.aptt.cz/zkousky-oze.php



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Technika