Šest tipů, jak topit s rozumem a úsporami

Jak topit s rozumem Najednou se zase začíná topit a vy přemýšlíte, jak to udělat, aby příští účet nebyl tak vysoký jako posledně. Nová okna už pořídit nestihnete, vyměnit radiátory také ne. Navíc je to velká investice, která naruší mnohdy už tak napjatý rodinný rozpočet. Ušetřit ale můžete i jinými způsoby. Jakými? Šest tipů, jak ušetřit na topení, jsme pro vás připravili s oborníkem na teplárenství, Petrem Roubíčkem, ze společnosti Jablonecká energetická.

1. Netopte tam, kde to není potřeba

Schválně, na kolik stupňů máte vytopený byt? Pokud chcete ušetřit, rozhodně není nutné topit na 25 stupňů, navíc pro každou místnost je vhodná jiná teplota. Zatímco v obýváku je lepší topit na 20 až 22, například v ložnici úplně stačí 16 až 18 stupňů Celsia. S chodbami je to podobné. Naopak přitopit si můžete v koupelně.

2. Udržte teplo uvnitř

Projdete kolem okna a ucítíte závan chladného vzduchu? V předsíni je studená podlaha, protože pod dveřmi se dostává zima z chodby? Zaměřte se na tato místa a nepouštějte teplo ven. „Je dobré okna a dveře něčím utěsnit. Pro začátek by mohlo stačit těsnění, které koupíte v každém hobby marketu. U dveří někdy také stačí koupit vyšší práh a teplo zůstane uvnitř. Na noc je lepší zatáhnout rolety a závěsy, teplo se tak déle udrží v místnosti,“ radí Petr Roubíček.

3. Nevětrejte dlouho, ale intenzivně

Pro klima v domácnosti je větrání zásadní. Když je venku chladno, větrejte krátce a intenzivně. Okna otevřete dokořán, můžete vytvořit i průvan. Tím se vymění vzduch, ale o teplo nepřijdete. Pokud větráte například otevřenou ventilačkou a dlouho, postupně se ochlazují zdi a vybavení domácnosti, a vy pak budete muset celý byt vytápět znovu.

4. Pusťte teplo z radiátorů do místnosti

Teplo z radiátorů se musí dostat až k vám. V případě, že přes radiátory máte záclony a závěsy, nepůjde to. Na radiátorech také nesušte prádlo, raději si pořiďte sušák. „Prodávají se i fólie, které nalepíte za radiátor, a ten teplo od zdi odráží do místnosti a nevytápí se stěna,“ doporučuje Roubíček.

5. Teplo si regulujte

Jste celý den mimo domácnost? Pořiďte si termostat, který udrží teplotu v bytě na přijatelném minimu. Vy si ho nastavíte tak, že začne víc topit před vaším návratem. To samé platí v noci, kdy je ideální teplota na spánek 16 až 18 stupňů. Termostat pak zapne třeba půl hodiny před tím, než vám zazvoní budík. A co je lepší než vstát do vyhřátého bytu?

6. Topení nevypínejte

Pokud se snažíte ušetřit tím, že topení úplně vypínáte, neděláte dobře. Na příliš vychladlý byt je pak potřeba intenzivněji topit a spotřeba je větší. "Pokud bydlíte v bytovém domě, ať už je zásobován centrálně či má vlastní kotelnu, je dobré vždy topit minimálně na 16 stupňů. Tohle teplo máte totiž většinou už v ceně a zaplatíte jej tak jako tak. Připlácíte až to, co protopíte „navíc“. Pokud tedy necháte teplotu klesnout níže, nepomůžete si, naopak, platíte něco, co jste nevyužili", uzavírá Petr Roubíček.

www.jabloneckaenergeticka.cz



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tipy a triky