Královny noci: černá a tmavé barvy jsou tajuplné a luxusní

Tmavé barvy jsou velmi zajímavé v interiéru

DO DOMU VCHÁZÍ NOC

V uplynulých letech byla i stále je v módě bílá barva a jiné světlé odstíny. Nyní je vše jinak a ke slovu přicházejí tmavé barvy. Tajuplný a luxusní charakter černé znovu dobývá přední pozice ve světě módy i interiérového designu. Tato barva totiž dokáže povýšit i ten nejmenší prostor na zcela jinou úroveň. Už jste přemýšleli nad svými novoročními předsevzetími? Začněte třeba tím, že vpustíte do svého domova trochu temné noci!

Tmavé barvy mohou vyvolávat protichůdné emoce – na jednu stranu je v nich něco ponurého, na druhou stranu vyjadřují luxus a kvalitu. Představa, že si vyrazíme do města nebo na procházku oblečeni celí v černém, v nás stále budí určité obavy. Ukazuje se ale, že jsou takové pochybnosti liché.

KOUSEK STVOŘENÝ K OBDIVU

Pokud existuje jedna oblast, kde je černá přijímána bezvýhradně, je to svět módy. A není na tom nic překvapivého – černá je nadčasová a elegantní, a právě proto tak trochu cool. Třeba takové malé černé šaty, obligátní sako nebo černá kabelka se už staly klasikou v celé řadě šatníků. Přidáte-li k tomu prvotřídní materiál, jako je kůže, vlna nebo semiš, pak máte ve skříni kousek, který ukazuje, že máte úroveň. Prostřednictvím černé dáváte u oblečení najevo svůj názor. Černou, podobně jako bílou, lze navíc neomezeně kombinovat s jinými tmavými i světlými odstíny či rozmanitými doplňky. Jen málokdo si však uvědomuje, že to samé platí i pro váš domov.

SVĚTLO V TEMNOTÁCH

Použití minimalistické bílé v interiéru je nepochybně bezpečná volba, ovšem ze stejného důvodu může tato barva působit spíše spartánsky, ba dokonce nudně. Proč jednou nezkusit něco tmavšího? Tmavá barva vytváří přívětivé a vřelé prostředí a pomocí příjemného osvětlení snadno vykouzlíte dokonalou náladu pro zimní večery. Vašemu domovu navíc dodá charakter a úroveň. Zásadní je to, že na rozdíl od jiných barev černá opticky zvětší prostor. Tmavé odstíny totiž rozostřují hranice místností a vytvářejí iluzi nekonečnosti. Tmavá barva tak má zcela opačný efekt, než se obecně traduje, a místnost se zdá být prostornější!

DRAMATICKÉ MATERIÁLY

Podobně jako je tomu u černé, roste v interiérech také obliba vínové, okrové, tmavě zelené či tmavě modré. Jde o dramatické odstíny, které nás přenášejí zpět do bouřlivých dvacátých let s jejich okázalými večírky plnými lesku a nádhery. Na zdech dokonale ladí s výraznými detaily a dekoracemi, jako jsou zrcadla, rámy a umělecká díla. S nejtemnějšími barvami lze kombinovat skleněné lustry, mramorové detaily a pozlacené prvky – výsledkem je prostor s nádechem luxusu.

S klidem zapomeňte na nepřirozeně čistý a obvykle spíše prázdný dojem a místo toho přijměte myšlenku dekorativnosti a ornamentálnosti s několika výraznými detaily. Kombinace s tmavým základem vám pomohou posunout jakýkoli pokoj v domě – bez ohledu na jeho rozměry – na zcela novou úroveň. 

LUXUSNÍ ZÁKLAD

Hovoříme-li o výrazném základu, pak k dosažení žádoucího dojmu tmavé noci může pomoci volba podlahové krytiny. Vyberte si podlahu, která dodá vašemu domovu něco extra. Může to být například černý odstín parket Castello od značky Quick Step, které prostoru dodají charakter a temperament. A co takhle zkusit něco monumentálnějšího, jako například nejnovější kolekci parket Massimo s delšími a širšími lamelami? Výsledkem je elegantní vzhled vyzařující přirozený šarm. Tato nadčasová dubová podlaha s viditelnými léty a suky má starobylý charakter a obvykle se stane středobodem pokoje.

Hledáte vzhled skutečného dřeva, ale současně toužíte po snadné údržbě? Pak pro vás máme nabídku imitací dřevěných podlah, které vypadají v každém ohledu stejně jako ty pravé. Majestic Laminate se může pochlubit nejen realistickým a luxusním vzhledem skutečné dubové podlahy, ale navíc i celou řadou praktických výhod včetně vysoké odolnosti proti opotřebení a vodě. Vyberte si tmavě hnědý odstín, který se dokonale hodí k vytvoření vroucí a útulné atmosféry. Tato kouzelná barva dokáže propůjčit pohádkový nádech i tomu nejobyčejnějšímu prostoru.

Ty, které netrápí nedostatek odvahy, určitě zaujme opalovaná podlaha Burned Planks . Designéři Quick-Step se v této kolekci inspirovali starou japonskou technikou, při níž se opalováním na dřevě vytváří přirozená ochranná vrstva. Výsledkem je jedinečná textura dřeva dodávající elegantnímu modernímu prostoru nádech dramatu!



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie Interiéry, nejlépe hodnocené fotografie



Články Interiéry