Končí staré dálniční známky: po půlnoci za starou vylepenou známku dostanete pokutu

TNBiz, 31.1.2017

Staré dálniční známky dneškem propadají a hned po půlnoci za ně můžete dostat poměrně vysokou pokutu - tedy pokud si je necháte na skle. Platí to ovšem jen pro dálnice a podobné zpoplatněné úseky.

"Pokutu dostanete jen v případě, že pojedete po placeném úseku. Na silnicích nižších tříd a silnicích bez poplatku stará známka na skle nevadí, ale na dálnici je to stejné, jako byste ji neměl," varoval mluvčí Ústředního automotoklubu (ÚAMK) Petr Vomáčka.

Takže i když jde známka možná ze skla špatně dolů, rozhodně se vyplatí udělat si čas a seškrábat ji dolů. Nepomůže vám ani to, že si vedle nalepíte známku novou. "Problém je i ve chvíli, kdy máte na skle známky dvě nebo více nebo pokud máte známku jinde, než má být nalepená," doplnil mluvčí ÚAMK Vomáčka. Vysvětlil, že staré nebo chybně nalepené známky znemožňují policii a celníkům účinnou kontrolu.

Pokud si novou známku nenalepíte vůbec, opět jednoduché řešení - pokuta. V blokovém řízení přímo na místě může dosáhnout 5 000 korun. Pokud necháte svůj prohřešek "spadnout" do správního řízení, výše možné pokuty závratně stoupá až na 100 000 korun.

A aby toho nebylo málo, pokuta hrozí i těm, kteří při kontrole nepředloží druhý díl kupónu. Pokud ho například zapomenete doma, máte smůlu. předložit ho dodatečně totiž zákon neumožňuje.

Dobrou zprávou naopak je, že od letošního roku bylo jedenáct dálničních úseků o celkové délce 111 kilometrů vyjmuto ze zpoplatnění.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tipy a triky