Sladké recepty plné jahod: tvarohové nočky s jahodovou omáčkou

Jana Brožková (Bydlet.cz), 30.06.2017
Recepty plné jahod jsou i tvarohové nočky

Jahodová sezóna je v plném proudu. Přestože jsou čerstvé jahody naprosto dokonalé, můžeme si s nimi v kuchyni trochu pohrát. Jenom nezapomínejte, že ty nejlahodnější kousky si buď sami vypěstujete na zahrádce, nasbíráte na samosběru, nebo zakoupíte od tuzemských pěstitelů.

Tvarohové nočky s jahodovou omáčkou

 (4 porce)

Jaké jídlo zaručeně přiláká každého strávníka do kuchyně? Ano, tušíte správně – nočky s úžasně voňavou jahodovou omáčkou. Výsledkem dokonale vyvážené smetanově ovocné chuti bude největší kuchařova pocta – dokonale čisté talíře.

Ingredience na noky:

• Kůra z jednoho citronu

• 500 g tučného tvarohu ve vaničce

• 300 g hrubé mouky (+ na podsypávání)

• 100 g hladké mouky

• 2 lžíce moučkového cukru

• 1 lžička vanilkového cukru

• Špetka soli

• 4 vejce

Ingredience na omáčku:

• 600 g jahod

• 1 smetana (33%)

• Pár lístků máty

• Moučkový cukr podle chuti a sladkosti jahod

Postup:

• Všechny ingredience na noky smíchejte v misce a vypracujte z nich lehce tuhé, ale pořád lepivé těsto.

• Hojně si pomoučněte vál a dejte na něj 1/3 těsta. Z toho vytvarujte „hada“ a nakrájejte ho na stejné kousky.

• Z každého kousku rukama vytvarujte kuličku. Stejným způsobem připravte kuličky i ze zbylého těsta.

• Do hrnce dejte vařit dostatek vody a až bude pořádně vřít, přidejte 1/3 noků.

• Až vyplavou na povrch, jsou hotové a děrovanou naběračkou je můžete vyndat.

• Stejně pokračujte i s dalšími noky. (Nevařte všechny najednou, protože by se zdeformovaly.)

• Než budou hotové noky, připravte omáčku rozmixováním jahod se smetanou, cukrem a mátou.

• Do hlubokého talíře dejte omáčku, do ní vložte noky a vše ozdobte čerstvou mátou.

TIP: K podávání se hodí také zakysaná smetana nebo bílý jogurt.

Jednoduchým pomocníkem při výběru kvalitních jahod jsou loga značek kvality Klasa či Regionální potravina. Jahody z dovozu mají bohužel kvůli dlouhému a nevhodnému skladování a předčasné sklizni horší kvalitu i chuť. Podrobnější informace, jak odlišit poctivé české jahody od zahraničních, najdete na www.akademiekvality.cz.

 

Názory na článek  Sladké recepty plné jahod: tvarohové nočky s jahodovou omáčkou
Na dané téma nejsou žádné názory.
Známkuj

Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem


Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie

Články Recepty na víkend