Ničí plevel, ale může "rozjet" rakovinu. EU chce látku zakázat

TNBiz, 24.10.2017

Evropský parlament schválil usnesení, jehož cílem je omezit používání přípravků na hubení plevele na bázi glyfosátu. Existují totiž obavy, že tyto herbicidy mohou negativně působit na lidské zdraví a způsobovat rakovinu.

Pro prosté smrtelníky by mohl být glyfosát zapovězený už za dva měsíce - od 15. prosince. Od prosince 2022 by přípravky s glyfosátem měly být zakázané úplně. I pro profesionální použití.

"Výsledky posuzování rizik glyfosátu, která provádí Evropská komise, by se navíc dle poslanců měly zveřejňovat. Členské státy v Radě hlasují o svém stanovisku ke kontroverznímu návrhu na obnovení licence pro glyfosát zítra," uvedla Irena Kubášková z tiskového oddělení Evropského parlamentu.

355 europoslanců bylo pro zákaz glyfosátu, 204 proti a 111 se hlasování zdrželo. "Glyfosát je široce využívaný, ale o tom, zda je to bezpečné, se vedou velké spory. Do jejich středu se dostala firma Monsanto, jejíž herbicid Roundup® glyfosát obsahuje. Existuje podezření, že se Monsanto snažila ovlivňovat vědecké studie," doplnila Kubášková.

 

Podle některých kritiků dokonce měla firma Monsanto v Evropě i USA dát dohromady síť vědců, kteří se sice tváří nezávisle, ale ve skutečnosti potichu lobují za používání glyfosátu.

"Zástupci firmy Monsanto nicméně odmítli před poslance předstoupit a vysvětlit své aktivity. Podle nich není Parlament „vhodným místem“ pro řešení této záležitosti," uvedla Kubášková.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tipy a triky