Na jaké školy se dostanou děti bez přijímaček?

TNBiz, 16.3.2018

I v pátek pokračuje náš seriál, ve kterém se věnujeme přijímacím zkouškám na střední školy a víceletá gymnázia. Tentokrát jsme se podívali na to, kam se můžou děti dostat bez přijímacích zkoušek. Jde o řemeslné obory zakončené výučním listem. Ale právě o ně žáci nejeví velký zájem.

Tesař, truhlář nebo třeba malíř. To jsou obory, na které se davy žáků základních škol zrovna nehrnou. Přitom jsou absolventi těchto oborů důležití a můžou i slušně vydělávat. Aby alespoň některé z nich ředitelé nalákali, zrušili přijímací zkoušky.

Bez přijímaček se žáci můžou dostat například na Akademii řemesel v Praze, ale jen na obory zakončené výučním listem.

"Jsou přijímáni na základě přijímacích kritérií, která se skládají z prospěchu za osmou třídu, první a druhé pololetí, první pololetí deváté třídy, dále je pro nás důležitá známka z chování za toto období, a třetím kritériem je opět zájem žáka o obor," vysvětlila zástupkyně ředitele Akademie řemesel v Praze Danuše Černá.

Matematikou a češtinou se tak tito uchazeči trápit nemusejí. "Bez přijímacích zkoušek mohou přijímat uchazeče školy s talentovou zkouškou s výjimkou gymnázií se sportovní přípravou," uvedl ředitel Centra pro zjišťování výsledků vzdělávání Jiří Zíka.

V současné době je ale pro děti atraktivnější získat maturitu a případně se i zapsat na vysokou školu. Přijímačkám se tak většina nevyhne.

 

"Jestliže se nám z devátých tříd hlásí 60 dětí do středních škol, tak jich tak možná jedna desetina se dostává na učební obory," sdělil ředitel základní školy v Říčanech Pavel Bednář.

 




Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tipy a triky