Jak vytvořit soukromé zákoutí na zahradě

Plotový díl Venga

Plotové nebo přírodní zástěny chrání nejen soukromí, ale mohou se stát i originální ozdobou zahrady nebo balkonu. Rádi byste si takové příjemné zákoutí vytvořili i vy? Pak se nechte inspirovat zajímavými tipy odborníků z Hornbachu.

„Pohledovou ochranu na zahradě můžete snadno vytvořit z dřevěných plotových dílců nebo z přírodního plotu. Na balkoně vaše soukromí zajistí různé zástěny nebo přírodní rohože,“ vysvětluje David Benda, odborník z oddělení zahrady v projektových marketech Hornbach. Kromě ochrany soukromí má pohledová ochrana i funkci dekorativní, dotváří celkový vzhled domu, zahrady nebo krajiny. Při výběru bychom tedy měli brát v úvahu, zda zapadne do okolního panoramatu.

Návrat k přírodě - dřevěná zástěna

Dřevo je přírodní a velmi estetický materiál, snadno splyne se zahradou i okolní přírodou. „Dřevěné ploty jsou oblíbené díky rozmanité nabídce vzorů a odstínů. Vybírat můžete například ploty z lamel, latěk nebo dřevěných mříží,“ říká odborník z Hornbachu a dodává, že nevýhodou je nutnost pravidelné péče, se správným ošetřením totiž roste i jeho životnost.

Dřevěné pohledové ochrany se skládají z jednotlivých dřevěných dílců o různých rozměrech. Jednotlivé prvky svým tvarem do sebe zapadají a v případě potřeby je lze snadno zaříznout do požadovaných rozměrů. Můžete tak snadno vytvořit libovolně dlouhou zástěnu. „Dřevěnou ochranu je možno sestavit například z plotových dílů Arona, které zaujmou našroubovanými křížovými ornamenty v horní části. Jsou z borovicového dřeva v barevném odstínu pinie,“ radí David Benda z Hornbachu.

Živý plot jako tvůrčí prvek

Jako živý plot můžete použít různé opadavé nebo stálezelené dřeviny. Pro pestře kvetoucí živý plot se dobře hodí např. kanadský muchovník, dřišťál bradavčitý, šeřík nebo třezalka.  Rostliny můžete sázet v době od listopadu do března. „Pro stálezelené dřeviny se nejlépe hodí raný podzim a pro opadavé keře pozdní podzim. Před sázením si v daném místě napněte provázek a podle něj vykopejte jamky nebo příkop, tím dosáhnete rovnoměrné linie,“ popisuje David Benda. Při stříhání živých plotů byste měli postupovat tak, aby se keře zmlazovaly směrem nahoru. Díky tomu se dostane dostatek světla i na spodní části rostlin a nezakrní.

Soukromí na balkoně

Na balkony jsou ideální látkové potahy, které jsou skvělou, rychlou a levnou variantou pro udržení soukromí. Balkonová stínovka je vyrobena z nepropustné tkaniny. Pro snadnou montáž jsou součástí balení upevňovací hliníková očka. Použitý materiál je s ochranou proti UV záření, což zaručuje i ochranu barvy.

Pro vytvoření soukromí se také hodí rákosové nebo bambusové rohože, které jsou vhodné na zábradlí, balkony i kovové ploty. Jsou také ideální ochranou proti větru. Alternativou k přírodnímu materiálu jsou PVC zástěny, které se vyrábějí z 20 mm širokých PVC proutků sešitých dohromady polyamidovými vlákny.

Hornbach

Společnost HORNBACH je nezávislá, rodinná společnost, založená v roce 1877 a jako jediná v segmentu stavebních marketů má za sebou historii sahající přes pět generací. Společnost v současné době provozuje 154 stavebních a zahradních marketů v devíti evropských zemích, z toho 10 v České republice.

Koncept prodeje a sortiment výrobků jsou plně orientovány na potřeby zákazníků, kteří realizují své projekty, a také na profesionály. HORNBACH svým zákazníkům zaručuje trvale nízké ceny a zajišťuje si tak prvenství ve svém oboru. Četné nezávislé testy a studie potvrzují vysokou kvalitu poskytovaného poradenství a také výborný servis.

Společnost Hornbach je průkopníkem v oboru, neboť právě ona otevřela první kombinovaný stavební a zahradní market (1968), první velkoplošný „stavební hobby market“ (1980) a první stavební market s integrovaným Drive-in centrem (2003). Těmito kroky opakovaně dokládá svou schopnost inovovat. HORNBACH je několik desítek let významným zaměstnavatelem, v současné době se na úspěchu firmy podílí přibližně 16 500 zaměstnanců, z toho přibližně 1 430 v České republice.

Více informací na: www.hornbach.cz



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie Zahrada, nejlépe hodnocené fotografie



Články Zahrada