Nápoj, který zlepšuje zdraví a povzbuzuje organismus

Voda dokáže zničit i tu nejskvělejší kávu

Z výsledků klinických studií vychází, že konzumací tří až čtyř šálků denně lze předejít různým civilizačním chorobám či zmírnit jejich příznaky. Podle odborníků káva obsahuje téměř 200 látek, které mají pozitivní účinky na zdraví člověka. Kávová zrna sama o sobě jsou prospěšnou surovinou, avšak abyste jejich potenciál zcela využili, musíte dodržet určitá pravidla a správné zpracování. Pouze tak se káva stane pro organismus zdravým životabudičem s blahodárnými účinky.

Klinická studie zveřejněná v časopise New England Journal of Medicine v r. 2012 zkoumala po dobu 12–13 let návyky u 402 260 pacientů ve věku 50–71 let. Ukázalo se, že lidé pijící čtyři šálky kávy denně mají o 53 % nižší pravděpodobnost depresivních stavů a celkově u nich bylo zaznamenáno dosažení vyšší věkové hranice. Vědecké výzkumy v minulosti také prokázaly, že konzumenti kávy předcházejí mnoha zdravotním rizikům.¹ Vždy je však důležité dbát na množství vypité kávy, způsobu přípravy a svém momentálním zdravotním stavu. Tato tmavá aromatická tekutina se může pro naše tělo stát zdrojem řady důležitých látek. Mezi nejzásadnější patří polyfenoly, což je významná skupina antioxidantů, kterou najdeme mimo jiné i v červeném víně či zeleném čaji. Typický šálek kávy (cca 240 ml) navíc obsahuje vitamíny B1, B2, B3, B5, kyselinu listovou, mangan, draslík, hořčík, fosfor. ² Toto množství není velké, ale v případě, že vypijete tři až čtyři šálky denně, pak příjem těchto látek může tvořit významnou část denní dávky vitamínů. Rozhodně se však nedoporučuje kávou nahrazovat každodenní příjem pestré stravy.³

Káva pohledem sportovce

Kofein obsažený v kávě patří mezi stimulační látky. Zvyšuje mozkovou aktivitu, zrychluje reakce člověka, pozitivně působí na paměť a při jeho konzumaci dochází ke snížení únavy či zlepšení nálady. Povzbuzující účinky kávy byly natolik zřejmé, že byl kofein do roku 2004 Světovou antidopingovou agenturou WADA uveden na seznamu zakázaných látek u profesionálních sportovců.⁴ Mimoto zmíněná látka také zrychluje metabolismus, zlepšuje cirkulaci krve a napomáhá rychlému spalování tělesného tuku až o 15 %. Vhodná je především pro vytrvalostní sporty jako je jogging, cyklistika nebo běh. ⁵ Ideální doba pro šálek kávy ideálně bez mléka je 30 až 60 minut před tréninkem. Naopak nejméně příznivá doba pro její konzumaci je bezprostředně po cvičení. Může totiž způsobovat mírnou dehydrataci organismu.

Rozhodující je kvalita a správné zpracování

Aby se káva stala plnohodnotnou součástí zdravého životního stylu, je velice důležité, zajímat se jaký druh kávy pijeme a zajistit její správnou přípravu. Klíčem je výběr kvalitních kávových zrn, u kterých si můžeme zjistit veškeré dostupné informace o jejím zpracování a zemi původu. Výběrem kávy proces ovšem nekončí, pokud chcete do šálku dostat to nejlepší, musíte zachovat důležitá pravidla a postupy při přípravě zrn.

Například voda dokáže zničit i tu nejskvělejší kávu a není se čemu divit, káva je tvořena z 99 % právě vodou. Voda se vždy musí používat čerstvá! Jakmile máte k dispozici příliš měkkou vodu, chuť kávy může být kyselejší, tvrdá voda naopak znamená usazování vodního kamene. Někdy může být voda v domácnosti také „přechlórovaná“. Těmto nežádoucím efektům můžeme předejít používáním filtračních konvic nebo balených vod.

Přípravu espressa ovlivňuje nespočet faktorů. Pokud chcete skutečně objevit blahodárné účinky kávových zrn, neobejdete se bez kvalitního mlýnku, silného tlaku při pěchování kávyalespoň dvacet kilogramů, správné teploty vody a následné extrakce po dobu dvaceti vteřin. Je to alchymie, všechny aspekty musí ladit,“ říká Kateřina Holíková, produktová manažerka značky KRUPS a dodává: „V současnosti vám kávu připraví nejen školení baristé, ale také technologicky vyspělý plnoautomatický kávovar. V pohodlí domova si tak můžete dopřát svůj oblíbený kávový nápoj. Odborníci ve společnosti KRUPS vyvinuli technologii Quattro Force, která zajišťuje přípravu kávy té nejvyšší kvality.Quattro Force je aplikována v unikátních kávovarech KRUPSEvidence EA89. Disponují odolným mlýnkem Activespeed, který dokáže ušetřit až 20 % času při každém mletí a díky vysoce kvalitním materiálům má dlouhou životnost. Spařovací jednotka Thermoblock zajišťuje, aby vaše káva měla vždy tu správnou teplotu. Kávovary jsou také vybaveny důležitou funkcí Ultraflat Tamping, neboli hydraulicky pěchovacím systémem, který stlačí kávu silou 30 kg/cm2 a zaručí tak nejintenzivnější požitek z plné chuti a aroma díky kvalitnější extrakci. Evidence sám vyřeší i automatické čištění, díky funkci AutoClean a třešničkou je možnost přípravy dvou mléčných nápojů najednou, stiskem jediného tlačítka. “

Zdroje:

1.https://cs.medlicker.com/1093-kava-a-zdravi

2.http://institut-kavy.cz/cs/horni-menu/kava-a-zdravi/antioxidanty/

3.https://www.healthline.com/nutrition/top-13-evidence-based-health-benefits-of-coffee#section5

4.https://www.sport.cz/behani/co-na-talir/clanek/922211-kava-a-vykony-jde-to-dohromady.html

5.https://www.cerstvakava.cz/clanky/kava-sport-jak-se-k-sobe-maji/



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tipy a triky