Sražených chodců přibývá, může za to nepozornost

TNBiz, 13.12.2018

V Ústeckém kraji dramaticky vzrostl počet chodců sražených autem. Od začátku měsíce záchranáři ošetřili 28 lidí, z toho 15 v samotném Ústí nad Labem. Podle vyšetřovatelů jde v naprosté většině o chybu chodců, kteří provozu na silnici nevěnují dostatečnou pozornost.

Zatím poslední případ se stal v půl osmé ráno, kdy auto na přechodu v Ústí nad Labem srazilo 10letého chlapce. Policie nehodu vyšetřuje, zatím to ale vypadá, že chlapec vběhl před auto bez rozhlédnutí.

"Utrpěl zranění, které si vyžádalo převoz do nemocnice," informoval policejní mluvčí Daniel Vítek. "Došlo ke sražení chlapce, který šel do školy. Naštěstí chlapec utrpěl jen lehké zranění," upřesnil mluvčí záchranářů Prokop Voleník.

Srážka auta s chodcem se stala také nedaleko ústecké nemocnice. Je na ní vidět, že se chodec nerozhlédl a vůz přijíždějící zprava vůbec neregistroval. Při srážce utrpěl vážné poranění hlavy.

"Končí to mnohdy smrtí nebo těžkými zraněními, kdy dochází k poranění mozku, krvácení do mozku, k trvalé invaliditě, těžkým zlomeninám," vyjmenoval Voleník. Starší žena pak nepřežila úterní kolizi s autem v ústecké čtvrti Dobětice.

Během prvních dvou dnů tohoto týdne srazila auta v Ústí šest chodců, od začátku měsíce už 15, v celém kraji pak 28. "Příčin takto nezvykle vysokého počtu střetu s chodci může být hned několik - od zvýšené hustoty silničního provozu přes sníženou pozornost lidí," sdělil Vítek.

Podle policie je aktuálním nežádoucím trendem sledovat displej mobilu během chůze přes přechod, často navíc se sluchátky na uších. Často se chodci rozhlédnou, pak ale ihned sklopí zrak zpátky na mobil. "Bez rozmyšlení vstoupí do silnice, neuvědomí si, že teď to klouže," doplnil koordinátor projektu Besip Jan Pechout.

Je to sice méně časté, ale viníky těchto zbytečných nehod bývají i samotní řidiči. Jezdí rychle na mokré vozovce a nestačí pak dobrzdit.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tiskové zprávy