Nová pravidla: pračky či sušičky musí být opravitelné za pomoci domácího nářadí

TNBiz, 27.10.2019
Nová pravidla pro jejich provoz a služby


Sušička, pračka, myčka nádobí - u všech těchto spotřebičů se lidé během krátké doby dočkají při koupi výrazných změn. Končící Evropská komise totiž přišla s novými pravidly pro jejich provoz a služby zákazníkům.

Maximální množství vody na jedno praní i oplachování. To vše chce Evropská komise sledovat. Podle ní s novým balíčkem úspor ušetříme. Má to ale i svá úskalí. Elektrospotřebiče navíc budou muset být opravitelné za pomoci nářadí, které máte doma, jako šroubovák nebo kladívko.

"Sama bych to určitě nezvládla, zavolala bych opraváře, pokud by to nestálo hodně peněz, ale potom bych si pořídila novou," vysvětlila divačka TV Nova. "Takové věci by měli dělat odborníci," stěžovali si další.

Kromě opravitelnosti spotřebičů například ledniček, elektrických displejů či elektromotorů, jsou i nové požadavky na jejich životnost a snadnější opravitelnost. Náhradní díly by výrobci měli skladovat ještě sedm let po koupi výrobku.

"Spíše bývá problém s cenou, ty náhradní díly stojí 50 procent, což je šílenství to měnit a čekat, že se to dál nepokazí. Zákazníkovi se nevyplatí ty díly ani kupovat, radši si pak koupí nový výrobek," vysvětlil opravář. 

Oprava je totiž mnohdy dražší, než koupě nového zařízení spotřebiče. Měnit se mají i energetické štítky, do budoucna žádné A plus nenajdete, budou na nich jen písmena od A po G


 

 



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Technika