Dřezem do kuchyně vlezem

REKLAMA       Inzerce, 20.12.2019

V kuchyni jsou dvě stěžejní místa – sporák a dřez. Zatímco sporák je jako kuchyňský spotřebič jistě významným technickým doplňkem stylu kuchyně, oproti tomu dřez je pevnou součástí kuchyňské linky a jeho styl – velikost, tvar, barva… významně ovlivňuje ladění celé kuchyně. A nabídka je velmi široká.

Technicky si můžete volit mezi různými tvary, velikostmi, materiály a rozhodnout se pro různé typy montáží / instalace, tedy aby okraje dřezu vyčnívaly nad deskou kuchyňské linky, byly naopak zanořeny pod desku, nebo s ní byly v absolutní rovině.

Zvolený způsob instalace a je významný nejen kvůli estetickému vyznění, ale má i své ergonomické hledisko, které není radno opomíjet. Ve spojení s výškou pracovní plochy a hloubkou dřezu významně ovlivní pohodlnost využívání dřezu. Obvykle jsou parametry, které jsme uvedly, staveny na normu či úzus, které jsou sice všeobecně akceptovány, nicméně nemusí vyhovovat zdaleka všem postavám. Vždyť u dřezu zpravidla stojíte v ergonomicky velmi nevhodné poloze – obvykle mírně rozkročeni a v dlouhodobém mírném předklonu. To vašim zádům ani nohám nikdy příliš svědčit nebude a svědčí to o tom, že dřez je v nesprávné výšce. Odborníci proto doporučují se nad hloubkou dna dřezu velmi zamyslet.

Pokud bychom totiž stáli rovně a dali před sebe ruce ohnuté v zápěstí, pak ideálně by dno dřezu mělo být tam, kde naše ruce končí. Například pro postavu do 165 cm výšky se uvádí, že by horní okraj dřezu měl být ve výšce 90 cm, naopak pro postavy do 182 cm ve výšce až 106 cm. To je ale optimum, které se dnes vzhledem k tomu, že v kuchyni bývá myčka a u dřezu už tedy nemusíme trávit delší nepřetržitý čas u mytí nádobí, často nedodržuje.

Nejobvyklejšími tvary kuchyňského dřezu je čtverec nebo obdélník, ale možný je i kulatý tvar dřezu, případně pro úsporu místa v kuchyni i dřez ve tvaru vhodném k umístění do rohu kuchyňské linky. Různé možnosti jsou i v uspořádání, zda preferujete dřez samotný, nebo dřez s odkapávačem, případně i s vaničkou, jednoduchý dřez nebo dvoudřez. V ideálním případě by dřez měl mít možnost odkládání z obou stran, tedy z jedné strany pro špinavé nádobí a druhou pro čisté, tyto plochy ale nemusejí být nutně přímo součástí dřezu.

Ke stálicím v materiálovém provedení dřezů patří nerez, jehož hlavní výhodou je snadná udržovatelnost a možnost volby různých cenových úrovní. K dalším oblíbeným moderním materiálům patří kompozitní materiály (granit, tectonit), které jsou odolné vůči mechanickému poškození a jsou nabízeny v mnoha barevných variantách.

Upozornění redakce Kurzy.cz: Články, jejichž autorem nejsou Kurzy.cz, nevyjadřují názor redakce či provozovatele portálu Kurzy.cz. Využijete-li v článcích poskytnutá sdělení jako investiční doporučení nebo poradenství, činíte tak z vlastního uvážení, na vlastní náklady a riziko.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie Kuchyně, nejlépe hodnocené fotografie



Články Kuchyně