Přinášíme vám 4 tipy, jak na udržitelnou kuchyni

Redakce, 23.8.2023

Kuchyně je místem, kde si mnozí z nás uvědomují, jak důležité je najít rovnováhu mezi vlastními potřebami a přírodou. Skladování potravin, omezení jednorázových plastů nebo nákup kvalitních produktů může totiž významně přispět ke snížení nežádoucího odpadu. Pokud se i vy zabýváte myšlenkou udržitelné domácnosti, připravili jsme si pro vás několik tipů, rad a inspirací, které vám pomohou ušetřit nejen přírodu, ale také nějakou tu korunu navíc…

Začněte od lednice!

Lednice bývá častým kamenem úrazu. Jelikož se zde nachází ty nejcitlivější potraviny, je potřeba dbát na pořádek a systematičnost. Jen tak můžete zabránit zbytečnému plýtvání a vyhazování potravin. Jak na to? Udělejte si přehled o tom, co v lednici máte, a také povědomí, které potraviny byste měli zkonzumovat jako první. S tím vám může pomoci vakuovací sada Zwilling, která uchovává hotová jídla i čerstvé suroviny při skladování v lednici až pětkrát déle čerstvé. Benefitem je v tomto případě i smart aplikace v telefonu, jež vás v předstihu upozorní na blížící se datum spotřeby jídla, a dokonce poradí se zdravým a chutným receptem z již pořízených ingrediencí.

Abyste zachovali kvalitu a chuť potravin co možná nejdéle, ukládejte je do uzavíratelných boxů. Ideální na to jsou například vzduchotěsné dózy na potraviny značky OXO, které jsou opatřeny víčkem se silikonovým těsněním a patentovaným tlačítkem pro snadné uzavření i odemčení. Díky tomu se potraviny nedostanou do kontaktu s kyslíkem a vydrží tak mnohem déle čerstvé.

Znáte rozdíl?

Datum minimální trvanlivosti označuje, do kdy by potravina měla zůstat kvalitní. Většinou se uvádí na sušených, zmrazených, konzervovaných a jiných trvanlivých potravinách. Potraviny po datu minimální trvanlivosti můžete sníst, pokud jste je skladovali tak, jak je uvedeno na obalu a obal není nijak poškozen.

Datum spotřeby naopak prozrazuje, do jakého data je potravinu bezpečné konzumovat. Nachází se na produktech, které rychleji podléhají zkáze, jako jsou čerstvé maso, ryby, uzeniny, výrobky z masa nebo mléčné produkty. Po prošlém datu spotřeby se pak významně zvyšuje riziko různých potravinových nákaz.

Pryč s jednorázovými plasty

V Česku se za rok průměrně spotřebuje zhruba 50 milionů jednorázových plastů využívaných jako obaly pro občerstvení a 340 milionů kelímků na kávu. Místo nich přitom můžeme zvolit ekologičtější alternativy, jako jsou opakovaně použitelné svačinové dózy nebo hrnečky na kávu, které jsou nejen šetrnější k životnímu prostředí, ale navíc mohou být také krásným designovým doplňkem.

Problémové je také používání jednorázových pet lahví. Zvláště pokud vezmeme v potaz, že nám pitná a zdraví nezávadná voda teče rovnou z kohoutku. První krok, jak se vypořádat s hromadou jednorázových plastů, je pořídit si svou vlastní lahev na vodu ze skla, z nerezu či z plastu. Výběr té správné není nic složitého a možná se stane vaším každodenním společníkem, ať už budete v práci, na cestách, nebo doma.


Věnujte náležitou péči i domácím spotřebičům

S domácími spotřebiči šetříme čas, energii i peníze a jsou tedy vítanými společníky v každé kuchyni – ovšem pouze za předpokladu, že fungují tak, jak mají. I zde proto platí, že prevence je základ. Kvalitní a pravidelná údržba je chrání nejen před poškozením, ale také prodlužuje jejich životnost.

To platí i u kávovarů a čajových konvic, které se postupem času zanášejí vodním kamenem, zejména v oblastech s velmi tvrdou vodou. Kámen pak ničí spotřebič zevnitř a zároveň prodlužuje ohřívání vody, čímž roste i spotřeba energie a náklady s ní spojené. V krajním případě pak dochází až k nevratnému poškození. Co s tím? Kromě pravidelného odvápňování může být řešením používání filtrované vody. Ta odstraní nadbytečné minerály a sníží celkovou tvorbu vodního kamene. Příjemným bonusem je pak snad už jen to, že filtrovaná voda navíc zlepšuje chuť a aroma kávy či čaje.


Kupujte si jen produkty, které vydrží roky

A nejdůležitější rada na závěr? Myslete na to, že když si domů pořídíte kvalitní pánev nebo hrnec, vydrží vám i několik let. Z toho důvodu se vyplatí investovat do kuchyňských potřeb z kvalitních materiálů, které jsou při správném zacházení odolné vůči poškrábání nebo deformaci, a navíc lépe akumulují teplo, čímž šetří spotřebovanou energii.

 

Zdroj: Potten & Pannen



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tipy a triky